Je eigen paard opleiden

De start van een groen paard is een van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn leven. Van het voorbereiden voor de hoefbekapper tot de eerste ervaring met het zadel en ruiter. We hebben maar een kans om een goede eerste indruk achter te laten. Het opleiden van een jong en groen paard is de basis voor een levenslange PAARDnerschap tussen mens en paard.

Om het jonge paard goed op te leiden tot rijpaard, willen we hem een veilige omgeving bieden in onze mensenwereld zodat hij goed kan leren. We leren het paard om niet vanuit zijn instinct te reageren maar vanuit zijn natuurlijke nieuwsgierigheid en denkvermogen. Daarnaast krijgt hij de tijd om zich te ontwikkelen én paard te zijn. Het jonge paarden traject is gebaseerd op duurzaam en paardvriendelijk trainen. Paarden zijn pas rond hun 7e a 8e levensjaar volgroeid waarbij de groeischijven in de rug als een van de laatste sluiten. Tijdens de verschillende leeftijdsfases van het jonge paard begeleid ik jouw in de opleiding van je paard. Samen geven we jouw paard een goede en gezonde start voor een duurzaam leven.

 

We trainen altijd op drie niveaus: mentaal, emotioneel en fysiek, zowel paard als ruiter. Onder professionele begeleiding leid je jouw eigen paard op. Het uiteindelijke doel is dat jij en je paard veilig en in balans samen in harmonie kunnen bewegen, ongeacht welke discipline je wilt gaan doen.

 

De frequentie van training is verschillend per leeftijd. In overleg stellen we daarom vast hoe vaak en wanneer ik langs kom voor begeleiding.

Trainingsfases

0-3 jaar

Basis communicatievaardigheden in de dagelijkse omgang, zoals leiden en volgen, voorbereiden voor bekapper/dierenarts, nieuwsgierigheid stimuleren, grenzen stellen.

4-5 jaar

Communicatie door middel van loswerken en grondwerk. Voorbereiden op het rijden zoals opzadelen, parkeren en opstappen. Start dubbele lange lijnen voor het aanleren van balans en teugelhulpen.

6-8 jaar

In het zadel communicatie oefeningen om je paard kalm, verbonden en responsive te krijgen. Licht dressuurmatig trainen door middel van patronen.

Wat anderen zeggen…

Met mijn jonge Haflinger Baco heb ik besloten aan de slag op basis van vertrouwen en PAARDnerschap, zoals Femke dat zo mooi omschrijft. Het was even slikken toen ik hoorde dat ik voorlopig nog niet op mijn toen nog 3 jarige ukkie “mocht” rijden. Maar wat ben ik blij met de ontwikkeling die we beiden doormaken. Onze communicatie en vertrouwensband groeit nog steeds. Elke les is weer een nieuwe leerzame uitdaging.

 

Tess van der Geest – Surhuizum

Benieuwd naar de mogelijkheden of interesse in een kennismakingsles?

Chat openen
App mij!