Adviesconsult op maat bij jouw op locatie
Om jullie plekje tot een paddock paradise en mooi paradijs om te toveren, kijk ik graag met je mee op jouw locatie (Noord Nederland). Ik geef advies op basis van mijn 5 B’s. Deze pijlers vormen voor mij een leidraad voor een gezond en gelukkig paard. Tijdens mijn bezoek kijk ik vooral naar de bestaande situatie en hoe je deze simpel en snel kunt aanpassen naar 24/7 bewegings- en keuzevrijheid voor je paarden. Ik maak een plan om je equi habitat op lange termijn te ontwikkelen. Daarnaast passen we verrijkende elementen toe om een uitdagende leefomgeving voor je paarden te creëren. Ook geef ik tips hoe je Passive Physio kunt inzetten, zodat de paarden zichzelf ‘trainen’ tijdens het eten en bewegen.
Paarden zijn steppedieren en kunnen in de natuur wel zo’n 30 tot 60 kilometer per dag bewegen op zoek naar voedsel, water en rustplekken. Paarden creëren hun eigen routes en daardoor ontstaan tracks. Deze zogenaamde tracks bootsen we na in een Paddock Paradise met diverse voerpunten om beweging te stimuleren.
In het wild bestaan deze tracks uit diverse ondergronden, denk aan aarde, zand, rotsen en water. In een paddock paradise creëren we ook verschillende soorten bodems. Dit stimuleert het hoefmechanisme en is niet alleen belangrijk voor de gezondheid van de hoeven, maar voor de gehele gezondheid van je paard.
Bonding is de sociale interactie tussen paarden. Het paard is een kuddedier en kan niet zonder soortgenoten (over)leven. In het wild kiezen paarden zelf met wie ze samenleven en levenslange vriendschappen sluiten. Wij houden paarden in samengestelde groepen en kan voor stress zorgen. Daarom houden we bij natuurlijke huisvesting rekening met deze dynamische samenstelling.
Paarden zijn grazers én browsers. Zo eten ze van bomen, struiken en andere planten. In de ontwikkeling van een paddock paradise kijk ik hoe we een stukje natuur kunnen teruggeven aan het paard door zoveel mogelijk eetbaar groen toe te voegen en variatie in voerplekken te creëren.
Browsen en bouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bouw van een paard is een vast gegeven en kunnen we niet veranderen, maar de houding wel. Daarom passen we Passive Physio toe met het aanbieden van verschillende voerhoogtes en obstakels in het paddock paradise. Zo traint het paard zichzelf.
Het paard is van nature een ‘browser’ wat betekent dat zij op diverse hoogtes eten. Zo’n 80% eten ze laag bij de grond in graaspositie (alles onder de voorknie) en ongeveer 20% eten zij tussen knie- en oorhoogte. Denk aan bomen en struiken, maar ook het eten op een heuvel of obstakels nemen of ontwijken. Hiermee traint het paard als het ware zichzelf in zijn leefomgeving. Vanuit deze wetenschap en onderzoek is Passive Physio ontstaan. Tijdens het adviesconsult geef ik praktische tips die direct uitvoerbaar zijn waarmee je paard zijn eigen houdingspieren traint.
Van achtertuin naar mini paddock paradise! Het kan écht! De basis stond voor ons al gauw vast en tegelijkertijd hadden we nog wat twijfels. Onder het genot van een kopje koffie hebben wij in een adviesgesprek bij Femke, alle mogelijkheden verder besproken. Van Passive physio hadden wij nooit eerder gehoord maar na een uitgebreide rondleiding op Big Joy’s Paradyske, wisten wij het zeker. Dit wilden wij de pony’s straks niet onthouden. En wat hebben ze elke dag plezier op hun mini-berg! Dankbaar voor de kennis en kunde die Femke met ons deelde. Een mooie aanvulling op ons basis idee.
Ben & Femmie - Breezand
Dat je sportpaarden prima in een paddock paradise kunt laten wonen, daar zijn wij het voorbeeld van! In een adviesconsult heb ik samen met Femke de mogelijkheden bekeken voor ons paddock paradise. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik afgelopen zomer onze ‘kale’ wei heb omgetoverd tot een echt paddock paradise. Ik dacht altijd dat ik met 8 uren per dag buiten, heel erg goed bezig was. Nu ik de verschillen zie met 24 uur per dag bewegingsvrijheid, weet ik wel beter! Wat zijn de paarden én ik er dankbaar voor.
Gesina Bijland - Stiens