Beleren & Trainen

You get only one chance to make a first impression

Jong paard beleren horsemanship freestyle

Jong paard beleren

De start van een groen paard is een van de belangrijkste gebeurtenissen in zijn leven. Van het voorbereiden voor de hoefsmid tot de eerste ervaring met het zadel en ruiter. We hebben maar een kans om een goede eerste indruk achter te laten. Het beleren van een jong en groen paard is de basis van een levenslange PAARDnerschap tussen mens en paard. Het is uniek dat het paard als prooidier met zijn aangeboren overlevingsinstinct, de mens als roofdier op zijn rug laat zitten en zich door ons laat leiden.

Probleempaard

Probleempaarden

Iedereen die met paarden omgaat, loopt vroeg of laat tegen problemen aan. Dit betekent niet dat we direct met een ‘probleempaard’ te maken hebben. Probleempaarden ontstaan vaak door (onbewuste) onkunde en gebrek aan kennis van de mens. We begrijpen het paard als prooidier niet waardoor er veel ruis in de communicatie is. Dit stapelt zich soms zo hoog op, dat het escaleert en zelfs gevaarlijk wordt. Geen een paard is hetzelfde. Dit betekent dat er geen standaard oplossing is voor een probleem. Bij iedere situatie kijken we waar het paard als individu behoefte aan heeft en zullen we alle opties bekijken en uitsluiten.

Partner of prooidier

Als een paard jou om hulp vraagt en je hebt niet direct een goed antwoord, dan vertrouwt hij niet (meer) op jou als leider maar gedraagt hij zich zoals moedernatuur hem heeft geschapen. Van nature is het paard claustrofobisch, een panicaholic en niet dapper. Dit natuurlijke gedrag is voor het paard als prooidier heel logisch, maar voor ons als mens vaak niet wenselijk en we vinden het gedrag moeilijk te verklaren omdat wij een roofdier zijn. Om van een groen paard een perfecte partner te maken, zul je eerst jezelf moeten ontwikkelen als leider en je kunnen verplaatsen in het paard als prooidier.

Paard beleren en trainen

Heb je een groen paard dat je onder professionele begeleiding zelf wilt beleren? Of heb je een probleempaard en heb je hulp nodig om weer een goede PAARDnerschap met je paard  op te bouwen? Neem contact op voor de mogelijkheden.