Eerste Hulp Bij Inscharen
Loop geen risico. Je krijgt je geld terug als je niet tevreden bent over de cursus.
Je krijgt direct toegang tot de online cursus en kunt overal inloggen waar je ook bent.
Stel al je vragen direct aan mij én in de community.
Ik ben Femke, en ik heb me gespecialiseerd in het succesvol samenvoegen van paarden. Niet alleen heb ik mijn eigen paarden helaas regelmatig moeten verhuizen, maar als voormalig instructrice begeleidde ik ook al heel wat klanten bij de overstap naar een andere stal of bij de komst van een nieuw paard. Daarbij ging het niet alleen de reis erheen, maar ook om de stappen die daarna genomen werden om het paard aan de bestaande groep toe te voegen.
Ik nam dit onderwerp altijd al serieus, maar mijn laatste pony Diego was toch weer een echte eye-opener. Toen ik hem in mijn eigen groepje introduceerde, merkte ik pas echt hoe gelaagd en genuanceerd het proces van samenvoegen is – en vooral ook hoeveel factoren er meespelen. Dit liet me ook zien hoeveel invloed wij als mens hierop kunnen uitoefenen.
Spoiler: véél meer dan je ooit dacht!
Waar het tussen mij en Diego liefde op het eerste gezicht was, verliep de kennismaking tussen Diego en mijn andere paard Bowie een stuk minder voorspoedig. Bowie vond het echt vreselijk dat Diego erbij kwam, en liet dat duidelijk merken door volop in de aanvalmodus te gaan. Ik realiseerde me dat ik werk te doen had als ik deze twee jongens samen een leuke toekomst wilde bieden. Door diep in alle facetten van het leven van mijn paarden te duiken, heb ik de onstuimige start kunnen ombuigen naar een fantastisch succesverhaal. Diego en Bowie zijn nu echt matties, die elkaar niet slechts tolereren, maar heerlijk samen eten, groomen en spelen.
Dit gun ik jou en je paarden ook! Daarom heb ik al mijn kennis verzameld in de cursus Eerste Hulp Bij Inscharen. Zo hoef jij niet alles zelf uit te zoeken, en kun je leren van mijn fouten in plaats van ze zelf te moeten maken. Dat bespaart jou veel tijd en zorgen, en je paarden veel stress.
De vorige keer had ik Nacho en de pony’s ‘gewoon bij elkaar gegooid’ nadat we op neutraal terrein ze een paar keer hadden laten kennis maken. Dat ging toen niet goed en na ruim een jaar liep het helemaal uit de hand. Ik heb ze toen uit elkaar gehaald en een op pension gezet. Maar daarvoor heb ik niet de paarden aan huis genomen, dus hij moest weer een keer naar huis maar dan op een andere manier. Ik worstelde met het tracksysteem waar iedereen bij elkaar staat. Dus de beperkte ruimte. Daarbij ook dat ze elkaar al kenden en een negatieve associatie met elkaar hadden.
We hebben mijn paard eerst met het nieuwe paard gematched die hij nog niet kende. Dan konden zij alvast samen staan en was er meer tijd om met de rest het rustiger aan te doen. Ook de indeling van de track, het puzzelen met de ruimte en oefeningen om ze aan elkaar te laten wennen waren eye-openers. De inscharing was super saai, zoals we dat willen. Nacho jaagt niet meer en heeft eindelijk een maatje waarmee hij groomt. Dat deed hij voorheen nooit! Het geeft mij een hoop rust.
FELINE DE JONGE
Mijn belangrijkste inzicht is dat stress proberen te voorkomen belangrijk is en op allerlei gebieden positief uitpakt. Ik heb Pier beter leren kennen door veel te observeren. Ik heb sowieso mijn observatievaardigheden kunnen aanscherpen door steeds jouw inzichten te vergelijken met de mijne. Ik heb gezien hoe belangrijk de groepsdynamiek is ipv alleen te focussen op een of twee paarden. En ik zie dat de nieuwe indeling positief werkt, ook al is die nog niet eens helemaal af. Ze kamperen niet meer bij het grote hooihuis bijvoorbeeld.
Ik heb deze week bekapt, alleen Mees moet nog, maar ik heb bij de merries bijvoorbeeld veel gezondere stralen gezien ondanks de nattigheid van de afgelopen weken. Grappig want ik dacht dat tracks beweging gingen stimuleren maar wat ze nodig hadden was meer ruimte en beter gekozen voerpunten. Ze doen ook echt wat je zei: gesynchroniseerd eten. Dus ik probeer nu steeds op elke locatie voor iedereen een hooipunt te hebben en dat werkt gewoon harmonie in de hand. Zo leuk om te zien.
MANOUK MINNEBOO
Ik begeleid je van het eerste prikpaaltje dat je zet voor de tijdelijke paddock tot de dag dat je de laatste draadjes verwijdert. Jij begrijpt precies waarom het zo belangrijk is de juiste stappen te nemen, wat die stappen dan zijn, welke uitdagingen je kunt tegenkomen, en hoe je deze kunt oplossen. De modules zitten boordevol praktische oefeningen zodat je ook echt in actie komt – want met kennis alleen kom je er niet.
Het (digitale) werkboek is het startpunt van de cursus. Het begeleidt je stap voor stap door de training. In het werkboek vind je opdrachten, vragen, een quiz en extra informatie. Op de notitiebladen kun je je aantekeningen noteren.
Stel je eigen stappenplan op, dat volledig is afgestemd op jullie unieke situatie. Met het basisplan en de checklist ga je veilig en effectief aan de slag. Je maakt een planning met duidelijke taken. Zo blijf je in beweging en kun je de lesstof meteen in de praktijk toepassen. Bewaar het stappenplan en de checklist op stal zodat je nooit meer een stap vergeet.
Gemotiveerde mensen, inspiratie opdoen, ervaringen uitwisselen en acties met elkaar delen: feel the energy of the group! De community is er voor jou. Loop je vast in de uitvoering, ben je onzeker over iets wat je gezien hebt bij je paarden, weet je even niet hoe je iets kunt oplossen? Je hoeft het niet alleen te doen, we zijn er voor elkaar.
Naar aanleiding van de vragenlijst die meer dan honderd mensen hebben ingevuld, waarin zij hun belangrijkste uitdagingen, zorgen en behoeftes in aangeven, heb ik besloten om een aantal interessante extra’s toe te voegen. Waaronder een documentaire van de volledige inscharing van mijn eigen pony Diego. Maar ook een documentaire over het verhaal van Nacho, het paard van Feline de Jonge en zijn nieuwe vriendje Spirit. Ook komen er diverse video’s met échte situaties waarin ik je precies uitlegt wat je precies ziet en hoe ik in die situaties zou handelen. En zo zijn er nog een aantal toffe extra’s! Hoe meer ik toevoeg aan de cursus, hoe hoger de prijs wordt. Jij krijgt al deze extra’s er gewoon bij 🙂
Eerste Hulp Bij Inscharen heeft mij op veel vlakken geholpen. Allereerst, is het ontzettend fijn om een neutraal iemand te hebben die het proces begeleidt. Bij een inscharingsproces komen veel emoties en meningen kijken, en ik heb het heel prettig gevonden om daar iemand bij te hebben die puur naar de belangen van de paarden kijkt. Femke doet dat met ongelooflijk veel kennis en kunde. Ze communiceert haar bevindingen en advies ook op een duidelijke manier, zonder poespas. Dit zorgt voor eerlijke communicatie, waar iedereen bij gebaat is.
Het heeft er voor mij toe geleid dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en beter op kon komen voor de behoeftes van mijn paard. Het heeft me handvatten gegeven om dingen níet te doen en te durven vertragen. Uiteindelijk heeft mij dit veel opgeleverd voor het welzijn van mijn paard. Ook heb ik de opgedane kennis mee kunnen nemen naar de volgende verhuizing. Ik wist namelijk nog beter naar wat voor plek ik moest zoeken, welke elementen er belangrijk zijn voor mijn paard in zijn huisvesting, en hoe ik hem kan begeleiden tijdens het inscharen. Kortom, de kennis en ervaring die je opdoet draag je je hele leven met je mee. Ik weet zeker dat ik er niet alleen nu, maar ook in de toekomst nog vaak veel profijt van ga hebben!
AMARENS VAN BENTUM
Het was vanuit mij eerlijk gezegd geen bewuste keus om het inscharen op deze manier aan te pakken. Spirit zou gaan inscharen bij een paard wat al wat negatieve ervaringen had opgedaan dus de andere eigenaar wou dit graag. In het begin vond ik het lastig om de kleine details in paardengedrag te herkennen zoals Femke dit vanaf de video’s deed. Hierdoor had ik in het begin het gevoel alsof het traject lang duurde. Voorheen gooide ik spirit gewoon overal bij en ‘zochten ze het zelf uit’. Nu liet Spirit ook gedrag zien wat ik niet herkende van hem.
Achteraf denk ik dat dit juist naar voren kwam omdat er op deze manier van inscharen meer ruimte en aandacht voor was om deze te zien en op in te spelen. Paarden letten veel meer op elkaar dan ik doorhad. Zelfs nu zie ik dat Spirit alert is op de pony’s die gescheiden van hem staan. Ik heb er nooit bij stilgestaan. En alles wat er om hem heen gebeurt en verandert heeft dus impact op hem. Spirit kon op vorige stallen ook absoluut niet alleen staan en dat kan hier dus wel. Het andere paard kan gewoon weg zonder dat dit Spirit stress geeft. Dit vind ik ontzettend waardevol!
MAUREEN & SPIRIT
Voor als je binnenkort een nieuw paard bij je huidige groept krijgt, of er al is maar nog niet is samengevoegd. Voor mensen die hun paarden aan huis krijgen en (sommige) paarden kennen elkaar nog niet. Voor mensen waarbij de inscharing onlangs is mislukt. Voor als er onrust en stress is in je kudde of als er agressief of dominant gedrag aanwezig en je niet weet wat je er mee aan moet. Voor als je op een veilige, rustige manier paarden nu en in de toekomst wilt samenvoegen zonder stress en ongelukken.
Je hebt een 12 maanden toegang tot al het cursusmateriaal inclusief de updates die ik nog ga doen. Wanneer er updates bij komen gaat de prijs omhoog, maar voor jou blijft hij hetzelfde. De deuren gaan vanaf 1 december open en vanaf dat moment gaan ook de 12 maanden in. Daarnaast kun je een andere startdatum kiezen, tot drie maanden vooruit. Dus stel je nieuwe paard komt in maart, dan kun je bijvoorbeeld in februari starten met de cursus en beginnen met de voorbereidende fase. Dit kun je in de checkout aangeven.
Ja absoluut! Het is veel meer omvattend en vollediger dan wat ik in een korte adviessessie aan je heb kunnen meegeven. En door alle input die ik van iedereen heb gekregen, ga ik de cursus het komende jaar ook nog eens uitbreiden met unieke content want ik nog niet eerder is gedeeld.
Ja en nee. Als jij de enige eigenaar bent en zo goed als alles bepaalt hoe en wat er gebeurt, dan heb je alleen tijdens de ‘kennismakingsfase’ extra hulp nodig van bijvoorbeeld je partner, vriend(in) of stalhulp. Staat of komt je paard samen met paarden van andere eigenaren, dan zullen jullie dit proces samen moeten doen. Alle mensen moeten betrokken worden, want één zwakke schakel kan de ketting makkelijk laten breken. Als één iemand niet mee wil in het plan, en bijvoorbeeld niet bereid is haar paard tijdelijk niet uit de kudde te halen of oefeningen te doen, kan dit helaas het hele proces ernstig verstoren.
Je hebt geen technische kennis nodig, alleen een e-mailadres, laptop, tablet of mobiele telefoon en internet. Je meld je aan via deze betaalpagina. Je ontvangt direct een bevestiging in je mail. Vanaf de startdatum heb je 12 maanden toegang tot alle lesstof. Daar moet je wel iets mee doen natuurlijk 😊 Het is noodzakelijk om iedere week tijd te reserveren om je ‘huiswerk’ te maken. De online leeromgeving is heel eenvoudig te begrijpen. Het wijst zich allemaal vanzelf. En kom je er echt niet uit, mail dan naar support@femkedolle.nl met je duidelijk omschreven vraag dan is hulp altijd nabij.
De deuren gaan op 1 december 2024 open. Je krijgt na aanmelding een mail met je inloggegevens en kunt vanaf 1 december de cursus volgen. Zodra er updates of bonussen aan toegevoegd worden, krijg je hier automatisch melding van. Je krijgt ook meteen toegang tot de community in de online leeromgeving. Je kunt op ieder willekeurig moment instappen, alleen nu voor de eenmalige introductiekorting van 197 euro. Hoe meer er aan de cursus toegevoegd wordt, hoe hoger de prijs wordt.
Je zult ontzettend veel nieuwe dingen leren en ook betere keuzes kunnen maken, maar voor een echt succesvolle uitvoering heb je de medewerking van je pensionhouder (en bij voorkeur ook de andere pensionklanten) nodig. Dit is wat een klant hierover zegt: “Het heeft er voor mij toe geleid dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en beter op kon komen voor de behoeftes van mijn paard. Het heeft me handvatten gegeven om dingen níet te doen en te durven vertragen. Uiteindelijk heeft mij dit veel opgeleverd voor het welzijn van mijn paard. Ook heb ik de opgedane kennis mee kunnen nemen naar de volgende verhuizing. Ik wist namelijk nog beter naar wat voor plek ik moest zoeken, welke elementen er belangrijk zijn voor mijn paard in zijn huisvesting, en hoe ik hem kan begeleiden tijdens het inscharen.”
Ja, ik denk van wel. Ik heb de afgelopen jaren diverse pensionhouders geholpen met het inscharen van nieuwe paarden. Met de kennis die in deze cursus zit kun jij betere keuzes maken en ook je keuzes goed onderbouwen naar pensionklanten. Daarnaast is het stappenplan een heldere leidraad om toe te passen en kun je naar eigen inzicht en situatie aanpassen en hou je de regie in handen.
Het aantal uren van de lesstof weet ik nog niet precies, maar je kunt het prima binge-watchen en later nog een keer (of drie) terugkijken, afhankelijk van waar je bent met het inscharingsproces. Houdt ook rekening met extra tijd voor de oefeningen met de paarden en aanpassingen in de huisvesting en management. Je moet er wel echt mee aan de slag, en het vraagt een stevige commitment (van alle betrokkenen) om het inscharingsproces succesvol te laten verlopen. Het fijne is, dat je ook gewoon tijdens het uitmesten, schoonmaken of autorijden naar de audio kunt luisteren!
Niet als onderdeel van de cursus. Je kunt een 1-op-1 traject bijboeken en ik ben bezig met een groepstraject omdat we in een groep veel meer van elkaar kunnen leren en steunen. Als je in één van de twee interesse hebt, stuur me even een mail via femke@femkedolle.nl.
Ik ben overtuigd van de kwaliteit van deze cursus. Ben je niet helemaal tevreden na je aankoop? Neem dan binnen 14 dagen na aankoop per mail contact op via support@femkedolle.nl. Je krijgt 100% je geld terug als je alle opdrachten hebt gedaan, alle video’s hebt bekeken en dat laat zien en toch denkt: dit wordt ‘m niet.