fbpx

Hooinetten voor Passive Physio

Kerbl hooitunnel passive physio

Hooinetten voor Passive Physio

Toen ik in 2017 begon met Passive Physio® leerde ik anders kijken naar het eetgedrag van paarden en de bewegingen die ze daar bij maken. Ik ontdekte dat niet alleen variaties in hoogte belangrijk zijn, maar ook het type hooinet qua grootte en maaswijdte. Te grote slowfeeders zorgen er vaak voor dat je paard alsnog te lang in een zelfde houding eet en met Passive Physio® gaat het juist om zoveel mogelijk variatie. 80% van het rantsoen hoort een paard in graashouding te eten, dus met het hoofd recht naar beneden. 20% kun je variëren met veel kleine porties in variabele houdingen. In deze blog deel ik mijn top 8 favoriete hooinetten voor Passive Physio® in willekeurige volgorde.

Snacknetje Zeldenrust Haystack

Snacknetje van Zeldenrust Haystack

Zoals de naam als zegt heeft dit netje echt een perfect formaat om snackjes in te voeren zoals kruiden, takken, bladeren, bloemen en kleine porties hooi. Je kunt ze overal in je paddock (paradise) ophangen. Ook in de (schuil)stal doet deze het goed door bijvoorbeeld aan de bovenkant van een staldeur of tralieswand. Dit model is 30x60cm heeft een rijgkoord waardoor net sluit en opgehangen kan worden. Er zit geen ijzer in verwerkt en de mazen van 3x3cm bevatten geen knopen.

Kortingscode: femkedolle10

Slowfeeder zeldenrust haystack

Zeldenrust Haystack maat S

Klein maar fijn. Een ideaal netje om gedoseerd ruwvoer of vers geplukte kruiden aan te bieden in kleine porties. Heb je weinig of geen mogelijkheden om gedurende de dag je paard hooinetten of verschillende hoogtes aan te bieden? Dit hooinet is perfect om tijdens een poetsbeurt Passive Physio® toe te passen. Het model heeft een maaswijdte van 3×3 cm en heeft een rijdkoord waardoor het net sluit en opgehangen kan worden. Er zijn geen ijzer in verwerkt en de mazen bevatten geen knopen.

Kortingscode: femkedolle10

harry's horse passive physio

Harry’s Horse Slowfeeder Deluxe

Een praktisch flapover hooinet met ophangsysteem. Het net is verkrijgbaar in drie maten, maar mijn voorkeur gaat uit naar de kleinste maat M 60x90cm om te voorkomen dat het paard te lang in dezelfde houding staat te eten. Dit hooinet heeft een handig ophangsysteem. Op vier punten zijn lussen met sjorbandjes bevestigd. Je hebt geen karabijnhaak nodig om hem op te hangen. Je kunt hem tegen een muur plaatsen of tussen twee palen. Dit model heeft een maaswijdte van 4x4cm zonder knopen en een losse flapover, die kun je eventueel zelf sluiten met twee karabijnhaken.

Kortingscode: DOLLE2021

Kerbl hooitunnel passive physio

Kerbl Hooitunnel

Een aangename afwisselingen op alle vierkante en rechthoekige hooinetten. Deze praktische hooitunnel heeft een soort van vakverdeling door middel van ringen en is aan beide zijdes te vullen met behulp van een ritssluiting. Aan de uiteindes zitten stevige riemen met karabijnhaken en ringen. Hierdoor kun je het net ergens aan vastklikken of ergens om heen wikkelen en weer vastklikken aan het net. Voor de variatie kun je het net zowel horizontaal als verticaal ophangen en ook diagonaal. Dit model heeft een maaswijdte van 4x4cm en bevat knopen. Daarom adviseer ik om het net niet helemaal vol te proppen en niet dagelijks eruit laten eten, zodat je paard er niet te lang uit eet.

Kortingscode: DOLLE2021

fun en flex hooibal

Fun & Flex hay bal

Een leuke en vrolijke bal van Holland Animal Care om te vullen met hooi en ander lekkers. De flexibele bal bestaat volledig uit natuurrubber en is makkelijk te vullen en te reinigen. Vul hem met vers geplukte kruiden, hooi, gerstetro of stukjes groente en fruit zoals wortel, appel of broccoli. De flexibal hang je snel en eenvoudig op aan het meegeleverde soft touw. Hang hem vrij in de ruimte op om het je paard nog iets moeilijker te maken.

Kortingscode: DOLLE2021

shires hooibal royal passive physio

Shires Hooibal Royal

Deze hooibal is stevig en duurzaam. Hij heeft een veelzijdige vorm met 32 vlakken en 19 gaten met een doorsnee van 6,5cm. Hij kan eenvoudig verplaatst worden door het paard zonder ver weg te rollen. Ideaal dus om op de grond te leggen zodat je paard beweegt tijdens het eten. Er kan maar liefst één kilo hooi in en wordt gevuld via het verzonken deksel met schroefsluiting. Hij kan ook opgehangen worden met de meegeleverde afneembare riem van 80cm die door een van de gaten wordt gelust en vastgemaakt.

Kortingscode: DOLLE2021

slowfeeder passive physio

Slowfeeder Compact 4kg

Echt een van mijn top drie favorieten! Dit compacte en sterke hooinet heeft de ideale maat voor ruwvoer porties die je aanbiedt op hoogte. Het net is 50x75cm en er past ongeveer 4kg hooi in. Verstop eens een wortel tussen het hooi of een haycube als verrassing voor je paard. Dit model is voorzien van een sluitkoord waarmee de slowfeeder kan worden dichtgetrokken en opgehangen. De maaswijdte is 3x3cm en de mazen bevatten geen knopen. Oersterk net wat jarenlang mee gaat.

Kortingscode: PassivePhysioActie 

mini hooinetje passive physio

Vitamunch mini hooinetje

Eigenlijk is dit hooinetje special gemaakt voor Munch blokken, maar daar ben ik persoonlijk niet zo’n fan van. Het mini hooinetje is daarentegen wel heel schattig én handig voor het aanbieden van vers geplukt groen! De ruime maas van 5x5cm is misschien niet heel geschikt voor hooi maar wel voor grofstengelig ruwvoer, kruiden en takken. Dit model is gemaakt van polyester en is ongeveer 40x25cm en heeft geknoopte mazen.

Over de auteur

Femke Dölle is holistisch instructrice en welzijnsadviseur. Sinds 2021 is zij aangesloten bij Equinestudies en mag zij zichzelf Official Ambassador Passive Physio® noemen en geeft ze op locatie of online adviesconsults hoe je Passive Physio® in de praktijk toepast.

2 Reactie's
 • Ron
  Geplaatst op 14:34h, 06 juli Beantwoorden

  Hi Femke, mag ik vragen waarom je niet zo’n fan bent van munch blokken?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 15:10h, 12 juli Beantwoorden

   Hoi Ron, ik voer mijn paarden vezels die korter zijn dan 10cm. Dus gehakseld en samengeperst spul zoals munch blokken en hay cubes ook niet. Dit omdat het gebit deze vezels moeilijker tot 2mm kan malen en daardoor de darmen van het paard moeite hebben om het te verteren. Groetjes Femke

Geef een reactie