fbpx
mineralenbuffet met water

Mineralen buffet voor je paard

In de vrije natuur scharrelt een paard zijn gezonde kostje – inclusief allerlei mineralen en sporenelementen – zelf bij elkaar. Omdat onze gedomesticeerde paarden vaak te eenzijdig eten, geef ik een mineralen- en zoutbuffet aan mijn vier paarden.

 

Aan stenen en grond likken

In de vrije natuur weten paarden prima wat ze moeten eten om gezond te blijven. Vitamines maakt een gezond paardenlijf doorgaans zelf aan. Maar om aan de nodige mineralen en sporenelementen te komen, snoepen paarden in het wild de hele dag door van allerlei grassen, planten, kruiden, struiken en bomen. Omdat wij onze paarden vaak eenzijdig voeren met hooi en gras en misschien een brok, is het niet ondenkbaar dat ze tekorten oplopen. Je ziet je paard dan zand eten of ze schrapen aarde weg om vervolgens aan de stenen en grond eronder te likken. Om tekorten op te lossen, bied ik mijn paarden zowel een mineralen- als een zoutbuffet aan.

Zes emmers met ingrediënten

Een paard kan pas goed functioneren als het in de basis, met name huisvesting en voeding goed wordt gehouden. Ik ben me daarin gaan verdiepen. Hoewel ik al een uitgebreid voermanagement heb en diverse borders met planten, kruiden en bomen waarvan mijn paarden kunnen snoepen, wilde ik ze de keuze geven uit andere voeding die mineralen en sporen bevat. Vandaar de zes emmertjes water waaraan ik verschillende ingrediënten heb toegevoegd. Ik merk dat ze er naar behoefte van drinken. Keltisch zeezout met IJslands zeewier is bijna het hele jaar rond wel favoriet. In de afgelopen herfst werd de diatomeeënaarde en veendrenkstof regelmatig gedronken en in de zomer kiezen ze vaker voor de appelazijn. Je zou denken dat ze in de winter meer behoefte hebben aan allerlei mineralen, maar ook dan drinken ze vaak van het Keltisch zeezout met IJslands zeewier. Dit verschilt natuurlijk per paard. Jouw paard kan dus een hele andere voorkeur hebben. Ik houd een notitie bij in welke periode mijn paard een bepaald ingrediënt vooral drinkt. Na een tijdje heb ik een mooi logboek gecreëerd wat ik in de jaren erna met elkaar kan vergelijken. Zo krijg ik een goed beeld van hun gezondheid.

Vrije eetkeuze

Sommige ingrediënten zakken naar de bodem, daarom roer ik het af en toe als ik er ben voor de dagelijkse verzorging. Ik laat de emmers nooit langer dan 48 tot 72 uur staan, maar het gebeurt zelden dat ik iets weg moet gooien. Misschien in het begin iets vaker omdat ik ging experimenteren om te zien waar de behoeftes liggen. Ook per seizoen is het even aankijken wat ze op dat moment graag drinken. Maar ik ‘verspil’ dan hooguit een paar emmertjes. En die ‘verspilling’ wordt goed besteed, want ik gooi het over de borders; dat is goed voor het bodemleven. Hoe vaak ik het geef, hangt af van de behoefte van het paard. In het voorjaar en in de zomer vul ik het mineralenbuffet ongeveer drie keer per week. In  het najaar en winter is er minder behoefte en laat ik het buffet soms een aantal weken leeg. In een emmertje los ik iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op. Dit staat meestal op de verpakking van de producten. Omdat mijn paarden al jaren een vrije eetkeuze hebben, hebben ze een ‘neus’ ontwikkeld voor hoeveel ze waarvan nodig hebben. Dit geldt niet voor ieder paard! Bij twijfel – of als je paard gezondheidsproblemen heeft of medicijnen krijgt – raadpleeg je voordat je het geeft uiteraard eerst een voedingsdeskundige of dierenarts.

Keltisch Zeezout

Bevat essentiële mineralen en sporenelementen en in verhouding veel magnesium. Het wordt gewonnen uit kleigrond in Frankrijk en wordt ook wel Sel Gris genoemd, vanwege de grijzige kleur. Dit zout ontstaat doordat zeewater door verschillende kanalen, moerassen en kleibekkens loopt. In het ritme van de natuur ontstaat dan langzaam dit zout dat met een speciaal gemaakte houten trekker van de bodem wordt geschraapt, net als de Kelten dit duizenden jaren geleden al deden. Na het uitlekken wordt het direct verpakt en het blijft altijd een beetje vochtig. Je kunt het zien als ‘levend’ zout met een unieke verhouding aan mineralen en sporenelementen.

IJslands Zeewier

Is een uitstekende sporenelementen en mineralen leverancier. Het is rijk aan calcium, natrium, ijzer, jodium en vitamine C en E. IJslands Zeewier is grof gehakseld, zodat het minder snel oxideert bij blootstelling aan licht, zuurstof en vocht. Goed te combineren met Keltisch zeezout.

Diatomeeënaarde

Deze ‘aarde’ – ook wel kiezelzuuraarde genoemd – bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes en bevat behalve veel silicium ongeveer 15 andere sporenelementen. Silicium zorgt dat voedseldeeltjes niet klonteren zodat de voedselopname optimaal is. Diatomeeënaarde kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Daarnaast kun je het zonder beperking langere tijd aan je paard voeren.

Veendrenk

Veendrenk is een bodemproduct van lobbig veen dat bestaand uit verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten. Het bevat in zeer kleine hoeveelheden mangaan, koper, zink silicium en andere sporenelementen. De huminezuren werken sterk absorberend en binden gifstoffen, die vervolgens worden uitgescheiden.

Moeder aarde

Bestaat uit een mix van lavameel, bentoniet klei en oesterkalk. Het bevat veel mineralen en sporenelementen met een relatief hoog gehalte aan silicium.

Spirulina

Is een unieke algensoort die van nature zeer rijk is aan eiwitten en vitaminen. Spirulina bevat veel nuttige voedingsstoffen en is een natuurlijke vitamine B12 bron voor paarden en bevat het alle essentiële aminozuren.

Groene leem

Is rijk aan enzymen en bevat veel mineralen. Onder andere aluinaarde, aluminium, ijzer, silicium, calcium, magnesium, natrium en kalium en restsporen van waterstof, titanium, chloor, fosfor, koolstof, mangaan en zwavel. Krijgt je paard speciale supplementen, kruiden, medicijnen of heeft hij een verminderde weerstand? Pas dan op met groene leem. Klei is erg krachtig en daardoor kan het veel van het lichaam vergen. Raadpleeg een voedingsdeskundige of dierenarts. Hier te koop. Gebruik kortingscode DOLLE2019.

Biologisch appelazijn

Is rijk aan kalium en bevat nog alle mineralen die in een appel zitten zoals fosfor, chlorine, sodium, magnesium, calcium, ijzer en sporenelementen. Te koop bij de supermarkt.

mini mineralenbuffet voor je paard

Mini mineralenbuffet

Met deze mini verpakking kun je maar liefst 2 tot 4 keer een mineralenbuffet voor je paard maken! In het mini mineralenbuffet zitten 5 ingrediënten: keltisch zeezout, IJslands zeewier, diatomeeënaarde, moeder aarde en spirulina. Een handige probeerverpakking.

Emmer 12lt

Alle ingrediënten van het mineralenbuffet heb ik apart in een emmer. Hiervoor gebruik ik een standaard emmer van 12 liter. Je kunt de emmers op de grond neerzetten in een autoband om te voorkomen dat ze omgegooid worden, of ophangen zoals ik heb gedaan, met een speciale emmerhouder. Het zijn sterke emmers die niet snel stuk gaan en makkelijk te reinigen zijn. De aanbevolen hoeveelheid per ingrediënt is gebaseerd op deze 12 liter emmer. Gebruik kortingscode Dolle2019.

Emmerhouder

Een gegalvaniseerde emmerhouder is ideaal en netjes om het mineralenbuffet voor je paard in aan te bieden. Ze gooien de emmers niet om en omdat de emmers vrij stug in de houder zitten, is het ook lastig om de emmer uit de houder te trekken. Met de muurbevestiging schroef je ze eenvoudig aan de muur en de ringhouder kun je er af halen. Geschikt voor standaard emmers van 12 liter. Gebruik kortingscode Dolle2019.

Het zoutsteen buffet

Mijn zoutstenen buffet heb ik in handige liksteen bakjes van Krämer (niet meer leverbaar helaas).

Ik kies altijd voor stenen die geen toegevoegde smaak- en kleurstoffen bevatten. Dus geen smaakjes zoals appel. Dit zijn net lolly’s voor je paard en erg ongezond.

Himalaya liksteen

Oerzout uit het Himalaya gebergte, 100% natuurlijk. Het wordt op traditionele wijze gewonnen, met de hand geselecteerd en gewassen. Vervolgens wordt het in de zon te drogen gelegd, verpakt en verscheept. Het bestaat voornamelijk uit natrium, ofwel keukenzout. Steen gaat langer mee dan gewone stenen en paarden likken er erg veel aan. Door zijn kristalvorm komt de inhoud moeilijk waardoor paarden langdurig moeten likken om voldoende keukenzout binnen te krijgen.

Paardnatuurlijk liksteen

Volgens de makers is dit de ideale liksteen. Er zijn twee soorten: de gewone liksteen en de Mg+ variant die extra veel magnesium bevat. De eerste liksteen zal in de meeste gevallen volstaan. De Mg+ variant bevat in verhouding meer sporenelementen, omdat het Natrium-gehalte wat lager is zal het paard meer van de steen moeten likken om voldoende Natrium binnen te krijgen en krijgt daardoor ook meer van de andere mineralen binnen.

Rockies liksteen

Wanneer je voor een liksteen van Rockies Horse gaat, kies dan uitsluitend de Red of Natural variant. In de overige soorten zijn zoetstoffen toegevoegd. Rockies Horse heeft een natuurlijke, grijze, kleur. De liksteen voor paarden bevat ook magnesium, koper, zink, mangaan, kobalt, jodium, selenium en biotine. De paardenlikstenen bevatten geen suikers.

Duitse zoutsteen

De grote witte steen die op een Himalaya steen lijkt, is een Duitse zoutsteen. En zoals de naam al zegt wordt dit in Duitsland gewonnen. Het is een onbewerkte steen wat voornamelijk natrium bevat. De samenstelling is anders dan de Himalaya liksteen gewoonweg omdat het uit een ander gebied komt. Helaas is de steen (momenteel) niet meer verkrijgbaar bij Krämer.

Liksteenhouder

Een functionele én mooie liksteenhouder wil natuurlijk iedereen! Ik vind het netjes staan en de bakjes zijn makkelijk schoon te maken. De bakjes die ik gebruik zijn van Krämer en hebben gaatjes in de bodem zodat er geen vocht blijft staan als de steen smelt. Helaas niet meer leverbaar. Een alternatief zijn de voerbakjes van Suevia bij Agradi. Je kunt zelf een viertal gaatjes in de bodem boren. Gebruik kortingscode Dolle2019.

10 Reactie's
 • Esther van Oorspronk
  Geplaatst op 16:06h, 02 juni Beantwoorden

  Beste, nav jullie mooie tekst over een mineralen buffet voor het paard heb ik moeder aarde gekocht. Ik kan alleen nergens vinden in welke verhouding je het met water kan geven. Wat is jullie advies hierover? Alvast bedankt! m.vr.gr Esther van Oorspronk

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 16:56h, 02 juni Beantwoorden

   Hoi Esther, je kunt 10-30 gram aanhouden op een emmer van 12 lt. Voor pony’s ga je voor 10 gr en paarden iets meer. Je kunt ook met 10 gram beginnen om te kijken hoe het bevalt. Een eetlepel is ongeveer 10 gram. Groetjes Femke

 • A. Rorije
  Geplaatst op 14:44h, 12 juli Beantwoorden

  Hallo, ik heb net de Diatomeeenaarde binnengekregen voor mijn mini pony, maar ik kan nergens terugvinden of ik het droog over haar balancer moet geven of nat?? En hoeveel dan, ze weegt nauwelijks 100kg.

  Groetjes Annemieke

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 15:12h, 12 juli Beantwoorden

   Hoi Annemieke, liever niet droog voeren. Droog kan het wat irriteren op de luchtwegen en ogen. Ik geef het in een emmer met water zoals in het voorbeeld hierboven in mijn blog. Voor je pony kun je 10gram aanhouden, ongeveer 1 eetlepel. Dat kan in een standaard emmer van ca 12lt, halfvol of vol, dat maakt niet uit. Zo hebben ze keuzevrijheid. Als je het over de balancer brok gooit, kunnen ze niet naar behoefte kiezen. Succes! Groetjes Femke

 • Karin Verbeek
  Geplaatst op 03:23h, 01 augustus Beantwoorden

  Hoi, doe je ook de groene leem in water oplossen en zo ja welke hoeveelheid gebruik je dan? Ik heb 2 tuigers en 2 Shetlanders bijelkaar lopen.
  Alvast bedankt.
  Gr Karin

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 14:09h, 26 augustus Beantwoorden

   Groene leem is een sterk kruid, dus alleen gebruiken als je paarden gezond zijn. je kunt 1-3 eetlepels op een emmer water van 10-12lt aanhouden.

 • Katrina Bull
  Geplaatst op 00:56h, 06 augustus Beantwoorden

  Dat is echt jammer Femke! Hopelijk wordt alles normaler, je bent echt een inspiratie voor veel mensen 😊 ik ga deze weekend mijn mineral-bar maken 😊 dankzij jou.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 14:09h, 26 augustus Beantwoorden

   Supertof! Heb je al een leuke foto?

 • Gerja
  Geplaatst op 11:34h, 06 augustus Beantwoorden

  hoe lang blijft de inhoud van zo’n emmer goed? Hoe vaak verversen?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 14:08h, 26 augustus Beantwoorden

   24-72 uur Staat in de blog 🙂

Geef een reactie

Chat openen
App mij!