fbpx
 

Natural horsemanship

It's not a technique, it's an attitude

horsemanship

Wat is horsemanship?

Bij Natural Horsemanship draait alles om de juiste communicatie tussen jou en je paard en het opbouwen van een PAARDnerschap voor het leven. Het is gebaseerd op de manier waarmee paarden onderling communiceren in hun natuurlijke omgeving. Doordat de mens zich verdiept in de taal, psyche en aard van het paard kan er een mooie samenwerking ontstaan. We werken met liefde, respect, vertrouwen en leiderschap. Er wordt geen dwang, intimidatie of mechanische hulpmiddelen gebruikt. Er zijn diverse stromingen binnen natural horsemanship. In mijn lessen en cursussen maak ik een combinatie tussen Parelli Natural Horsemanship en Freestyle systeem van Emiel Voest.

natural horsemanship

Never-ending self-improvement

Maar het gaat niet alleen over het paard, maar ook over de ontwikkeling van jezelf als persoon. Je leert over communicatie, leiderschap, authenticiteit, consequenties en verantwoordelijkheid. Je leert te kijken naar je paard en ontdekt wat jouw paard je te vertellen heeft. Je kijkt als het ware in de spiegel. Als jij de perfecte partner voor je paard wilt zijn, dan zul je zowel fysiek, mentaal en emotioneel fit moeten zijn.

natural horsemanship

Het paard als prooidier

Paarden zijn prooidieren en dus vluchtdieren. Bijna alles wat ze doen is gebaseerd op instinct. Paarden zijn ook kuddedieren en daarom van nature gewend om een leider te volgen. Door natural horsemanship leer je je als vertrouwenswaardige partner op te stellen zodat je paard zich veilig bij je voelt en met plezier doet wat je vraagt. Vertrouwen wordt opgebouwd door onder andere de relatie voorop te stellen, leren communiceren in een voor het paard begrijpelijke lichaamstaal, je paard leren hoe hij kalm en veilig kan blijven in lastige situaties en vooral zorgen dat de relatie goed is vanaf de grond, voordat je op zijn rug klimt.

horsemanship

Paardenkarakters

Horsenalities, ook wel paardenkarakters genoemd, zijn de persoonlijkheden van paarden. Als je de persoonlijkheid van je paard (her)kent, kun je op een effectieve manier met hem  communiceren met gebruik van de paardenpsychologie. De horsenalities leren je hoe je je paard kunt leren ‘lezen’ (hoe een paard denkt en leert) en hoe je de strategieën kunt toepassen die passen bij zijn horsenality. Zo communiceer je op een natuurlijke en paardvriendelijke manier.

Wil jij je paard beter begrijpen en een betere band opbouwen? Neem contact op voor de mogelijkheden.

Chat openen
App mij!