Big Foot

My first sweet little pony

In 1997 leerde ik Big Foot kennen, een kleine zwarte shetlandpony van toen een half jaar oud. Hij was ontzettend schattig en heel aandoenlijk. Hij was zo klein dat ik hem kon optillen! Ik was een klein meisje van 11 jaar en wilde naast mijn lessen op de manege graag een verzorgpony. Daar kon ik zoveel meer van leren. Big Foot was mijn eerste verzorgpony. Ook al kon ik er niet op rijden, in weer en wind stapte ik op de fiets om hem te verzorgen. Lange poetsbeurten, urenlang knuffelen en gezellig wandelen. Ik leerde hem trucjes en wandelen zonder touw. Toen hij 2 jaar was deed ik hem een tuigje om en ging ik achter hem lopen. Zo leerde ik hem de hulpen van het mennen. Toen hij groter en sterker werd, liet ik hem autobanden en andere zware dingen trekken zodat hij aan het gewicht kon wennen. Omdat ik al zoveel met hem aan de hand had gedaan, kon ik zo op hem stappen en wegrijden. Hij begreep alles en heeft nooit gebokt of gek gedaan. Toen Big Foot 5 jaar was ging ik verhuizen. Met veel verdriet moest ik hem achterlaten. Zijn toenmalige eigenaresse wist dat hij een goed plekje bij mij zou krijgen en besloot hem als verrassing aan mij mee te geven. Toen had ik echt een eigen pony bij mij thuis staan! Ik heb van alles met hem gedaan, van fietsen, wandelen, rijden tot voor de wagen. Hij heeft zelfs 4 jaar op de drafbaan in Wolvega en Alkmaar met de Minitrotters gedraafd waar hij 2 jaar kampioen was.

Horsenality – Left Brain Extrovert

Ik ken Big Foot door en door en hij is echt mijn beste maatje. Shetlanders worden vaak als kinderpony gezien, maar ook veel ervaren als eigenwijze en lastige pony’s. Dit heeft meestal met de opvoeding te maken. Van nature zijn ze werklustig, nieuwsgierig en leren graag nieuwe dingen. Ze zijn slim en mede door hun nieuwsgierigheid willen ze wel eens aan de verkeerde kant van de omheining staan. Typisch Big Foot. Een paard dat Left Brain Extrovert is, is energiek, hapt veel met z’n mond en bijt graag ergens in, speelt graag, heeft charisma en is een beetje ondeugend. Wil ik het leuk voor Big Foot houden, dan ga ik met hem spelen, leer ik hem nieuwe dingen en gebruik ik veel obstakels. Voor de afwisseling en conditie ga ik ook regelmatig met het fietsen of mag hij voor de sulky lopen. Dit laatste is zijn favoriet!

De ideale leerpony

Big Foot is bijzonder braaf in de omgang met kinderen maar ook met onervaren volwassenen. Door zijn goede opvoeding laat hij zich gemakkelijk leiden. Hij voelt het wanneer iemand bang is en met net iets meer voorzichtigheid benaderd moet worden. Maar ben je al wat zelfverzekerder dan wil hij zijn eigen zin ook wel eens doordrijven of als je niet op de juiste manier met hem omgaat, zal dat je niet ontgaan. Gemeen is hij echter nooit. Big Foot is een ideale leerpony voor velen!

Geslacht: ruin

Ras: Shetlander

Geboortedatum: 01-07-1996

Schofthoogte: 93 cm

Horsenality: Left brain

Kleur: zwart