fbpx

Paarden samenvoegen

Een nieuw paard in een bestaande groep introduceren is altijd spannend. Hoe reageren ze op elkaar? Wordt het nieuwe paard geaccepteerd? Gelukkig kunnen we paarden goed voorbereiden op een verhuizing en samenvoegen in een groep.

De knoop is doorgehakt: je paard gaat verhuizen naar een nieuwe plek. Of je bent een pension eigenaar en er komt een paard van een nieuwe klant. Welke partij je ook bent, de basisomstandigheden voor alle paarden moeten in orde zijn voor een succesvolle introductie.

 

Het inscharen van een paard in een bestaande groep gebeurt nog steeds vaak binnen paar dagen of dezelfde dag. Dat kan voor veel vuurwerk en stress zorgen en de kans is groot dat een paard blessures oploopt, zoals wonden of kreupelheid. Vooral bij veel stress, angst en onzekerheid uit zich niet-gewenst gedrag. Op lange termijn kunnen hierdoor mentale en fysieke problemen ontstaan.

 

Wist je dat een paard zo’n 6-12 maanden nodig heeft om te acclimatiseren op een nieuwe locatie in een nieuwe groep? Daarom is het belangrijk om een goed voorbereid aan de slag te gaan. Ik help je graag!

Online adviesconsult

 

Soms kan het fijn zijn om met een deskundige buitenstaander te sparren over jouw situatie. Via een online adviesconsult bekijken we aan de hand van foto’s en video’s de situatie en krijg je van mij praktische tips, een stappenplan en veel stof tot nadenken. Na afloop kun je beslissen om een inscharingstraject of hersteltraject te volgen.

 • 90 minuten via Zoom
 • Samen overleggen
 • Doelgerichte tips
 • Geen reiskosten

Eerste Hulp Bij Inscharingstraject

 

Om het inscharingsproces zo stress vrij mogelijk te laten verlopen, kan ik je begeleiden. Ruim  van tevoren kom ik de nieuwe locatie bekijken om een plan voor tijdelijke huisvesting te bedenken. Dit kan ook in een online sessie waarbij ik inzicht krijg in de nieuwe locatie middels video’s, foto’s en plattegrond. We bespreken hoe we de ruimte tijdelijk kunnen indelen, wat je moet doen om je paard voor te bereiden, wat te doen bij aankomst en do’s en don’ts in de eerste weken. Daarna hebben we intensief contact via Whatsapp en indien nodig telefonisch. De duur van het traject in op voorhand niet te bepalen. Ieder proces is uniek en kan variëren van een aantal weken tot maanden.

 • Adviesconsult op locatie of online
 • Intensieve (dagelijkse) begeleiding
 • Stappenplan en opdrachten
 • Digitale handleiding
 • Exclusief reisvergoeding

Herstel groepsdynamiek

 

Is het samenvoegen van paarden misgegaan of zijn er in je huidige samengestelde groep problemen of uitdagingen? Dan heb je te maken met een verstoorde groepsdynamiek. Tijdens een (online) adviesconsult nemen we de huidige situatie onder de loep en bedenken we een plan van aanpak. Via whatsapp en telefonisch hebben we nauw contact en begeleid ik je in het proces. De duur van het traject in op voorhand niet te bepalen omdat iedere situatie uniek is.

 • Adviesconsult online of op locatie
 • Intensieve (groeps)begeleiding
 • Stappenplan en opdrachten
 • Digitale handleiding
 • Exclusief reisvergoeding

De reiskostenvergoeding bedraagt € 0,35 per kilometer vanaf postcode 9105 KG heen- en terugreis. Bij een reistijd (retour) langer dan één uur wordt er 35 euro per uur gerekend. Indien je aansluit op een route in jouw regio wordt de reisvergoeding gedeeld onder het aantal personen op de route.

Video impressie

Het verhaal van Jessy

 

Het inscharingsproces heeft mij inzicht en rust gegeven. Een van mijn inzichten is, dat ‘er zo snel mogelijk bijgooien’ niet meer opgaat. Dat was tot dan toe mijn stellige overtuiging. Ik heb veel geleerd over signalen en gedrag en hoe je die interpreteren kunt zonder menselijk oordeel (emotie/onwetendheid). Bij een volgende inscharing ga ik daar zeker profijt van hebben.

 

Verder heb ik geleerd dat er allerhande oefeningen zijn die je als eigenaren met de paarden kunt doen om meer informatie te vergaren en het proces te helpen. Op basis daarvan kon ik keuzes maken die ik anders, door een combinatie van schuldgevoel, meevoelen en onwetendheid, niet had gemaakt.

 

Femke kijkt zonder oordeel naar alle kuddeleden en probeert de inscharing voor alle paarden zo goed mogelijk te laten verlopen. Met ruimte voor de noden van elk individu. Daarvoor kreeg ik bruikbare tips die meteen hun vruchten afwierpen en meer rust en veiligheid creëerden.

twee friese paarden

Het verhaal van Rianne

 

Femke heeft mij geholpen bij zowel de aanschaf als de inscharing van mijn nieuwe paard. Ik ben erg blij dat ik Femke heb meegenomen voordat we het paard kochten. Ze bekijkt het paard op een hele andere manier en ziet ontzettend veel. Zij bekijkt het uiterlijk en beweging en omschrijft het karakter van het paard.

 

Na het ophalen van mijn nieuwe paard heeft Femke geholpen bij de inscharing. Dit proces verliep door haar tips en adviezen heel soepel. Na twee weken konden we ze bij elkaar zetten. Geen vechtende paarden, geen schoppende paarden, geen blessures. Het was heel fijn om te zien dat door de tips van Femke alles zo rustig verliep en inmiddels vormen ze een fijne kudde samen.

Kim met Bella

Het verhaal van Kim

 

Half maart 2022 heb ik mijn paard verhuist naar een nieuwe plek. Met het verhuizen hebben we haar samen met een ander nieuw paard eerst apart gezet zodat ze rustig konden wennen. Ons idee was dat beide paarden dan steun aan elkaar zouden hebben als we ze in de kudde zouden plaatsen.

 

Helaas ging het koppelen in de bestaande kudde niet zo makkelijk en bleek het geen goed idee dat we de nieuwkomers samen hadden gezet. Beide paarden waren nu zo geobsedeerd door elkaar dat ze afwijkend gedrag vertoonde naar de kudde. Om ongelukken te voorkomen hebben we Femke’s hulp ingeschakeld.

 

Femke heeft ons geleerd om te observeren welk gedrag het paard laat zien en hierop te schakelen. We kregen diverse opdrachten die we dagelijks moesten uitvoeren, het beeldmateriaal werd door Femke bekeken en wij kregen direct feedback. Erg interessant en leerzaam! Want sommige gedragingen interpreteerde wij anders dan dat de paarden het bedoelde. Het inscharen met mijn paard is daarna positief verlopen en gelukt!

 

Het contact met Femke heb ik als prettig ervaren. Ze dacht goed mee in de situaties en het contact ging erg makkelijk. Ook na het inscharen liep het contact nog een tijd door om er zeker van te zijn dat het allemaal goed zou blijven gaan. Ik zou Femke zeker aanraden bij problemen in de kudde of het inscharen van een nieuw paard!

Maak een afspraak

 

Waar kan ik je mee helpen?

  ';