fbpx

Spiegels voor paarden

Sverre kijkt in spiegel

Spiegels voor paarden

Spiegeltje spiegeltje aan de wand wie is het mooiste paard van het land? Sverre! Oh die lieve kleine Sverre, was mis ik hem. Hij was een mini-paardje en is in november 2021 overleden. Sverre was mijn ‘downie’ en hij was verliefd op zichzelf. Hij kon echt tijden naar zichzelf staren in een spiegel. Zo schattig om te zien, maar wist je dat er serieus onderzoek naar is gedaan of paarden zichzelf in de spiegel herkennen?

Ken ik jou niet ergens van?

De meeste paardeneigenaren hebben wel eens hun paard of een paard van een ander in een spiegel zien kijken en hoe ze daar op reageren. Hinniken, snuffelen of soms zelf wat onzeker. In 2021 heeft Baragli samen met collega’s onderzoek gedaan en hebben ze aangetoond dat paard zichzelf kunnen herkennen in een spiegel.

Sverre kijkt in spiegel

Spiegel-Zelf-Herkenning methode

De onderzoekers gebruikten de methode Spiegel Zelf-Herkenning (SZH) die de ontwikkeling van zelfbewustzijn bij kinderen bestudeert. Dit deed Baragli bij 14 paarden. Volgens de resultaten reageerden de paarden duidelijk anders op het spiegelbeeld. Ze stonden langer voor de spiegel, waren meer aan het onderzoeken en keken vaker keren achter de spiegel als ze zelf uit beeld verdwenen. Ik moet dan aan mijn katten denken die dat met een muisspelletje op de iPad ook doet 😉

Ik vraag me wel af of het paard echt weet dat hij weet dat hij zichzelf in de spiegel ziet of dat hij reageert omdat hij een ‘ander’ paard ziet. Een paard weet volgens mij niet hoe hij eruit ziet. Ze staan niet dagelijks voor de spiegel zich te verzorgen en zien zichzelf ook niet op foto’s terug. Het enige spiegelbeeld wat ze van zichzelf zouden kunnen zien, is misschien het spiegelbeeld in het water als ze aan het drinken zijn.

paard kijkt in spiegel

Wat te doen met een spiegel?

Voor mij maakt het geen verschil of ze zichzelf herkennen in de spiegel of een paard zien. Je kunt spiegels op een effectieve manier inzetten. Stel je voor dat je paard alleen de trailer op moet en hij is onzeker, dan zou een spiegel een prima alternatief zijn voor een reismaatje (zie onderzoek in bron). Maar ook als je paard af en toe nog op stal staat, kun je een spiegel in de stal ophangen om hem een vorm van gezelschap te bieden. Ik zou denk ik die spiegel overal mee naar toe nemen waar ik met mijn paard tijdelijk naar toe gaat zoals een workshop of clinic of naar de dierenarts.

paarden in spiegels

Spiegel verrijking

Helaas is Sverre er niet meer maar ik heb altijd het idee gehad om een aantal spiegels op te hangen voor de paarden. Ik zie het als een vorm van verrijking. Mijn paarden leven 24/7 in hun Browsing Paddock® en kunnen er zelf voor kiezen om in de spiegel te kijken. Ik heb drie ronde spiegels geplaatst (doorsnee 30, 25, 20 cm). Uiteraard niet van glas, want scherven brengen in dit geval geen geluk als ze stuk gaan. De spiegels zijn gemaakt van veilig plexiglas. Ik heb er voor gekozen om ze boven het zoutbuffet te hangen onder de overkapping. De spiegels kunnen zowel binnen als buiten hangen.

2 Reactie's
 • Baeyens Leslie
  Geplaatst op 23:35h, 08 juli Beantwoorden

  heyl Femke,
  ik begrijp je verdriet. maar wat een mooi blog schrijf jij hier.
  ik ga dit ook doen dankjewel voor de leuke inspiratie !
  wat ik mij juist afvraag, hoe heb je ze bevestigd ?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 07:44h, 09 juli Beantwoorden

   Dankjewel Leslie! Ze zitten vast met montagekit

Geef een reactie

';