fbpx

Wat is een mineralenbuffet voor paarden

bowie en joy mineralenbuffet

Wat is een mineralenbuffet voor paarden

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen: een mineralenbuffet voor paarden. Allemaal emmers op een rijtje met verschillende ingrediënten erin. Maar wat is een mineralenbuffet nou precies en waarom bied ik dit mijn paarden aan? 

 

86 of 300 soorten

Het paard eet van nature niet alleen gras maar ook bladeren, takken, bloemen en kruiden. Deze planten hebben een hele andere samenstelling dan gras. Dat gras bestaat voornamelijk uit water, suiker en vezels, een belangrijke voedingstof voor paarden. Maar een paard heeft ook vitaminen en mineralen nodig. En dat zit voornamelijk is bomen, planten en kruiden.  

Een gezond paard kan meestal zijn eigen vitaminen aanmaken in zijn lichaam. Maar mineralen en zout halen ze uit planten en grondstoffen.  

Wist je dat paarden die in de natuur leven gemiddeld zo’n 86 verschillende soorten per dag eten? Grofweg ergens tussen de 50-100 soorten, want het is afhankelijk van het seizoen. In het voorjaar en de zomer is er overvloed en voldoende keuze terwijl in de herfst en winter er veel meer schaarste is in planten en andere soorten groen.  

Nou klinkt 50 tot 100 soorten per dag op zich niet eens zoveel, als je weet dat ik in mijn mini Browsing Paddock® al zo’n 70-80 soorten heb staan. Maar het verschil is dat een paard in de natuur vrije keus heeft in een enorm groot gebied. De Konik paarden van Freenature bij Slot Loevestein leven in een gebied met maar liefst 300 verschillende soorten planten en kruiden waar ze uit kunnen kiezen! 

Zuivere grondstoffen

Dus ondanks de diversiteit in mijn paddock hebben ze nog steeds onvoldoende vrije keus in planten. In 2017 ging ik op zoek naar grondstoffen en mineralen. Natuurlijke ingrediënten die ik mijn paarden veilig kan voeren. Ik ontdekte veendrenk, keltisch zeezout, diatomeeenaarde en vele andere natuurlijke grondstoffen rechtstreeks uit de grond. Dat wilde ik proberen! 

Keuzevrijheid

Mijn doel was dat mijn paarden zelf konden kiezen, dus ik wilde de ingrediënten niet met hun voer mengen. Ik besloot om elk ingrediënt te mengen met water. Ik begon met het aanbieden van twee emmers waarin ik de ingrediënten varieerde. Maar in mijn verdere zoektocht kwam ik nog veel meer mineralen tegen, toen hingen er al snel 6 emmers aan de muur van mijn nieuwe stal.  

Het is geweldig om te zien hoe mijn paarden allemaal andere keuzes maken en voorkeuren hebben als ze langs het mineralenbuffet lopen. 

Voor mij is het mineralenbuffet een must in een gevarieerd basisvoermanagement van ieder paard. Uiteraard wel op basis van vrije keus én voldoende keuze.  

Zelfmedicatie

Sommige mensen denken dat paarden zelf niet kunnen beslissen waar ze behoefte aan hebben, dat ze alleen voedsel kiezen wat ze lekker vinden. Dus op basis van smaak. Maar er zijn diverse studies geweest waarbij wilde dieren en ook paarden werden geobserveerd hoe zij zelf op zoek gaan naar ingrediënten die het lichaam op dat moment nodig heeft. Ze noemen dit ook wel Zoopharmacognosy. Wil je daar meer over weten? Lees dan deze blog. 

Wil jij nou ook je paard meer variatie aan mineralen aanbieden? Maar hem ook de mogelijkheid bieden om zelf te kunnen kiezen? En ben je benieuwd wat jouw paard van een mineralenbuffet vindt?  Bestel hier een mineralenbuffet voor je paard met maar liefst 5 natuurlijke ingrediënten om te proberen. 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie

';