fbpx

Door de modder banjeren

Al meer dan 11 jaar staan mijn eigen paarden op een natuurlijke manier gehuisvest. Dat begon met een groot natuurgebied waarin de paarden vrij rondliepen tot een stuk land en achtertuin dat ik huurde en waar ik zelf allerlei aanpassingen kon doen. Zo heb ik 6 jaar lang plekken gehuurd die niet mijn eigendom waren maar waar ik al wel op een natuurlijke manier met de paarden bezig was.

 

Maar elke keer liep ik weer tegen dezelfde frustraties aan. Denk aan het modderprobleem dat iedere paardenhouder kent. Als ik ooit mijn paarden aan huis zou hebben, wilde ik nooit meer door de blubber moeten.

De ‘Big Five’

 

In 2017 kregen mijn partner en ik de kans om een eigen plek voor onszelf en de paarden te kopen in het Friese dorpje Rinsumageest. Dat was de eerste keer dat ik mijn paarden op een stuk eigen grond kon houden. Daarin kon ik mijn creativiteit ook ontzettend goed kwijt.

 

In datzelfde jaar kwam ik ook in aanraking met Passive Physio®. Daar was ik direct enorm door gefascineerd, en nog steeds. Paarden in de natuur zijn niet alleen grazers, dus met de neus naar beneden staan en gras eten, maar eten ook van bomen, struiken op verschillende hoogtes en vanuit verschillende posities. Dat noemen we browsen.

 

Met dit ontbrekende puzzelstukje werden mijn pijlers ‘de Big Five’ voor natuurlijke huisvesting. En dan bedoel ik niet die van Zuid-Afrika of de Veluwe maar mijn Big Five: bodem, browsing, bonding, biodiversiteit en beweging. Dit zijn de pijlers die ik heb ontwikkeld voor mijn concept de Browsing Paddock®.

big five bonding

Mini Browsing Paddock

We wonen midden in het dorp direct naast de voetbalvelden en een multifunctioneel centrum. Toch hebben wij op een kleine 1.600m2 een mini Browsing Paddock® gecreëerd voor onze Haflinger, Paint en twee Shetlanders. Dat is ongeveer een kwart van een voetbalveld en ooit was dat het ook.

Nu vind je er een heuvel, wadi, tiny forest, schuilstal, blote hoevenpad, een grote diversiteit aan flora en fauna en Passive Physio® elementen om te browsen. Een natuurrijke omgeving waar mijn paarden 24/7 bewegingsvrijheid en keuzevrijheid hebben. En, géén modder meer! Dat gun ik mijn paarden, en ja, ook mijzelf.

Als je vastloopt in de huisvesting

Loop je vast in de huisvesting van jouw paarden, dan neem ik je mee op avontuur. Ik laat je de wonderen zien van wat een Browsing Paddock® voor jouw paard kan betekenen. Ik inspireer je met mijn eigen plek. Ik laat je foto’s en video’s zien maar we wandelen ook door jouw plek, de toekomstige plek voor jouw paarden.

 

Alsof deze er al is. Zo laat ik je zien wat er allemaal mogelijk is. Zodat je nergens anders meer wilt zijn dan op dat plekje, die van jouw paarden. Jullie paarden paradijs.

';