fbpx
 

Wat is een Browsing Paddock?

Natuurlijke huisvesting voor paarden

Wat is een Browsing Paddock ®

Een Paddock Paradise® of Equi Habitat® zijn systemen voor een natuurlijke leefomgeving die aansluit bij de basisbehoeftes van onze gedomesticeerde paarden. Een Browsing Paddock ® gaat nog een stapje verder. Hierin combineren we niet alleen het track- en ecosysteem maar óók het natuurlijke browsegedrag van paarden door het toepassen van Passive Physio ® elementen. Met de Big Five als leidraad ontwikkel je een natuurlijke gedomesticeerde huisvesting die voldoet aan alle basisbehoeftes van het paard.

Vrij leven of toch niet?

 

We kunnen onze gedomesticeerde paarden niet zomaar loslaten in de vrije natuur. Niet omdat ze het niet zouden overleven, maar omdat we in de lage landen gewoonweg te weinig ruimte hebben. Daarnaast hebben we paarden vaak met een doel, bijvoorbeeld rijden of andere vormen van recreatie of sport. Natuurlijk weet je dat je paard daar niet voor gemaakt is. Des te meer reden om hem naast deze taak een zo goed mogelijk leven te bieden waar hij kan herstellen en ontspannen. Een Browsing Paddock ® waarin hij uitgedaagd wordt, met vrienden samen leeft, 24/7 kan bewegen en altijd over voedsel beschikt. In deze paardvriendelijke huisvesting kan hij zijn natuurlijke gedrag uitoefenen en waardoor hij mentaal en fysiek sterk wordt, én blijft.

De Big Five

 

Je hoeft niet over veel grond te beschikken om een natuurlijk gedomesticeerde huisvesting te realiseren. Of je nou 1.000m2 of 10 hectare grond hebt, met de juiste indeling kun je een prachtig paarden paradijs maken. Om tot een goed concept te komen, gebruiken we de Big Five pijlers als leidraad voor een functionele inrichting van de Browsing Paddock ®.

beweging van groep paarden

1. Beweging

Paarden zijn steppedieren en kunnen in de natuur wel 10 tot 30 kilometer per dag bewegen op zoek naar voedsel, water en rustplekken. In beweging zijn creëert ook veiligheid en houdt roofdieren op afstand. Daarnaast is beweging nodig om gezond te blijven. Paarden zijn gewoontedieren, die regelmatig dezelfde routes bewandelen om van de ene plek naar de andere plek te trekken. Dit is niet één route, maar dit zijn tientallen routes waarbij ze diverse obstakels vermijden of er om heen moeten lopen. Denk aan een bosje, meer, ravijn, steile berg of een andere kudde dieren. In een Browsing Paddock® stimuleren we dit natuurlijke bewegingsgedrag door het aanleggen van diverse organische ‘eilandjes’ met beplanting en andere obstakels. De tussenruimtes die hierdoor ontstaan zijn niet een saaie evenredige track tussen twee omheiningen maar variëren in grootte en oppervlakte. De paarden wandelen er tussendoor en omheen waardoor een oneindig karakter van looppaden ontstaat.  Met slimmigheden creëren we steeds wisselende routes voor uitdaging. In de Browsing Paddock® vind je diverse voerpleintjes, open speel- en rustplekken, schuilmogelijkheden en drinkplaatsen. Ook door het toepassen van paddock verrijking worden paarden nog meer uitgedaagd om te bewegen. Denk aan snackhoekjes, knabbelplekjes en verstopplekjes.

big five bonding

2. Bonding

Bonding, ofwel bondgenootschappen en familiebanden, is de sociale interactie tussen paarden. Het paard is een kuddedier en kan niet zonder soortgenoten leven en overleven. In het wild kiezen paarden zelf met wie ze samenleven en met wie ze diepgaande, vaak levenslange vriendschappen sluiten. Dat zijn voornamelijk familiebanden. Wij houden paarden in samengestelde groepen. We bepalen wie bij wie staat, we mengen verschillende rassen en dus ook verschillende culturen en verschillende gewoontes met elkaar. Die paarden begrijpen elkaar niet altijd, vaak hebben ze verschillende manier van communiceren. Dat geeft onze gedomesticeerde paarden erg veel stress. Dat is niet altijd direct aan de buitenkant te zien, maar het is er wel. Een kudde moet stabiel en functioneel zijn. Wanneer dat niet zo is, dan ontstaat stress. In een Browsing Paddock ® houden we rekening met een dynamische samenstelling en individuele behoeftes. Je kunt een prachtige leefomgeving creëren voor je paarden, maar als de groep niet stabiel en functioneel is, leeft je paard nog steeds in een stressvolle situatie.

 

De groepsdynamiek is daarom minstens zo belangrijk. Komt er een nieuw paard in de groep? Dan heb je een doordacht plan nodig waarbij alle paarden zo min mogelijk stress ervaren van de situatie. Elke vorm van natuurlijke huisvesting houdt rekening met de zwakste schakel. Dat kan bijvoorbeeld een wat ouder paard zijn, of een paard wat ziek is of een blessure heeft of erg onderdanig is of verstoord gedrag vertoond. Soms past een paard niet in de betreffende groep. Dan is het verstandig om een andere plek voor dit paard te zoeken.

paard loopt heuvel af

3. Bodem

In de natuur bestaan tracks uit diverse ondergronden, denk aan aarde, zand, rotsen en water. In een Browsing Paddock ® creëren we ook verschillende soorten bodems. Daarmee ontwikkelt een paard zijn balans, het is goed voor het hoefmechanisme en de proprioceptie. Dat laatste is een moeilijk woord voor lichaamsbewustzijn. In de hoeven zitten zogenaamde sensoren, de ‘proprioceptoren’. Dat zijn een soort tastorganen, net als vingers, en die prikkelen de proprioceptie van het paard. Een paard met goede proprioceptie weet waar zijn lichaam zich in de ruimte bevindt, waar zijn benen zijn en hoe hij zichzelf in evenwicht houdt op minder vlakke oppervlakken. In Nederland is bijna alles vlak, een vlakke wei, een vlakke bak, vlak op buitenrit. In de Browsing Paddock ® bootsen we verschillende ondergronden na.  We gebruiken verschillende soorten ondergronden zoals kiezels of menggranulaat, houtsnippers, lava of perzikstenen.

 

Wateroverlast voorkomen we door het toepassen van een goed watermanagement en het perceel watersturend te maken. Bestaande natte plekken worden ingezet om meer regenwater op te vangen door het aanleggen van een wadi of misschien zelfs een poel. Modderproblemen worden aangepakt door duurzame tracks die gedraineerd zijn en naast zand deels bestaan uit waterdoorlatende halfverharding. Natte voeten zijn verleden tijd.

paard eet van de boom

4. Browsen

Paarden zijn niet alleen grazers, maar ook browsers. Zo’n 80% eten ze laag bij de grond in graaspositie (alles onder de voorknie) en ongeveer 20% eten ze tussen knie- en oorhoogte. Denk aan bomen en struiken, maar ook het eten op oneffen terrein, een heuvel of obstakels ontwijken die op de route liggen. Met de aanleg van een Browsing Paddock® geven we een stukje natuur terug aan het paard. Door het toepassen van Passive Physio® elementen zoals het aanbieden van variabele voerhoogtes, traint het paard zijn houdingsspieren en kunnen we hem stabieler en sterker maken. Die houdingspieren trainen we niet met rijden en grondwerk. Variabele voerhoogtes creëren we door het aanbrengen van beplanting en door hooinetten op verschillende hoogtes op te hangen. Keuzevrijheid is daarbij belangrijk, dus zorg voor veel netjes, op veel verschillende hoogtes. Om de proprioceptie nog verder te verbeteren, voegen we ook elementen zoals boomstammen of autobanden, toe op de track. Wanneer er dergelijke obstakels op de route liggen, moet je paard opletten waar hij zijn benen neerzet. Door dit soort elementen toe te voegen aan je huisvesting kan het paard fysiek en mentaal fit blijven door zichzelf te trainen in de uren dat wij niet met hem bezig zijn.

paard in kruidenrijk grasland

5. Biodiversiteit

Een Browsing Paddock® is een verzamelplaats van allerlei verschillende natuur. Die natuurvariatie noemen we biodiversiteit. Kort gezegd is biodiversiteit de verscheidenheid en hoeveelheid aan plant- en diersoorten. Die natuurvariatie zorgt voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en voor gevarieerd ruwvoer. Hoe gevarieerder, hoe beter. Dus planten we veel bomen, heesters en kruiden in een Browsing Paddock® voor een grotere biodiversiteit en natuurrijke leefomgeving. Het paard kan zijn natuurlijke browsgedrag uitoefenen door het eten van deze planten middels rekken, strekken en plukken in variabele houdingen.

 

Verschillende soorten bomen vormen ook een natuurlijke schaduwplek voor de paarden en een uitkijkplek voor vogels. Hagen, houtwallen en takkenrillen doen dienst als ruwvoer, erfafscheiding en een zijn een schuilplek voor paarden en ook voor vogels, egels en andere dieren. Doordat paarden ook van bomen en struiken te laten eten, creëer je meer voedsel op minder oppervlakte en een zeer gevarieerd rantsoen voor je paard. Slechts een klein deel van de Browsing Paddock® bestaat uit een natuurlijk weide. Dit is een gevarieerde kruidenweide met afgeschermde bloemenstroken voor vlinders, bijen en andere insecten. Pas vanaf juni mogen de paarden af en toe een uurtje op de wei knabbelen. In kleine paddocks ontbreekt de weide meestal en is het grootste oppervlakte van de paddock jaarrond toegankelijk voor de paarden.

Browsing Paddock® is een geregistreerde merknaam. Het aanbieden van diensten en producten met betrekking tot de aanleg van dit concept zijn derhalve bij wet toebedeeld aan Femke Dölle.
ebook planten en passive physio

eBook Planten & Passive Physio

Je hoeft geen grootgrondbezitter te zijn om je paard een waardevolle aanvulling op het rantsoen te geven. Er zijn vele creatieve manieren om groen te planten en aan te bieden. Wij geven je graag een paar tips! Want als jouw paard blij en gezond is, heeft dit een positieve invloed op de relatie met je paard en jullie training.

Over de auteur

Ze heeft de kleinste Browsing Paddock ® van de Benelux op slechts 1.600m2 compleet met een Tiny Forest. Femke Dölle is een echte inspirator, horsefluencer én omdenker op het gebied van natuurlijke huisvesting voor paarden. Ze adviseert paardeneigenaren over huisvesting en voermanagement en ontwerpt met veel creativiteit verrassende Browsing Paddocks ®. Sinds 2021 is ze Offical Ambassador Passive Physio ® en geeft ze advies hoe je dit het beste kunt toepassen in de praktijk. Bekijk het aanbod.

Wil jij dit ook voor je paard?

 

Ik help je graag! Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

    ';