fbpx
 

Wat is een Equi Habitat?

Natuurlijke huisvesting voor paarden

Wat is een Equi Habitat ®

In het Paddock Paradise® concept ligt de nadruk vooral op de hoeven en algemene gezondheid van de paarden en een Browsing Paddock® is vooral gericht op Passive Physio®. In een Equi Habitat ® wordt ook gekeken naar de andere bewoners van het habitat zoals kleine zoogdieren, amfibieën, insecten en vogels. Er wordt landschapsarchitectuur toegepast die rekening houdt met de permacultuur ontwerpprincipes, een ecologisch verantwoord ontwerp en aangepaste beplanting geschikt voor paarden. Eigenlijk gaat het dus nog een stapje verder dan een Paddock Paradise ®. De bedenker van het Equi Habitat ® concept is VivaConcept in België.

Tracksysteem

Equi Habitat ® hanteert een drietal principes van het Paddock Paradise ® concept: groepshuivesting met 24/7 bewegingsvrijheid door middel van een tracksysteem, duurzame materialen en veilige afrastering en natuurlijke drinkwater voorziening. De basis bestaat uit een tracksysteem zonder gras, opgebouwd uit duurzame en natuurlijke materialen zoals lava, natuursteen en zand. Materialen zoals gebroken puin, gefreesde asfalt of tapijtsnippers horen niet thuis in een Equi Habitat ®. In een landschap hoeven tracks zeker niet storend te zijn, ze kunnen gebruikt worden om historische routes en/of zichtlijnen te accentueren.

Landschap integratie

Het ontwerpen van een Equi Habitat ® gebeurt volgens de richtlijnen van de permacultuur en landschapsarchitectuur. Er wordt rekening gehouden met de ruimtelijke indeling, zichtlijnen, bestemmingsplan, historische elementen en andere belanghebbenden. Het moet passen i het landschap. Daarom worden schuilstallen, drink- en hooibakken gemaakt van hout of andere natuurlijke materialen. Bomen kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld een schuilstal beter te integreren in het landschap.

Natuurlijk weidebeheer

Met natuurlijk weidebeheer wordt er extra aandacht besteed aan de bodem voor het ontwikkelen van kruidenrijk grasland met maximaal 20% Engels raaigras, meer biodiversiteit en dus gezonder ruwvoer voor de paarden. Door overbegrazing en overbetreding te voorkomen kunnen natuurlijke regeneratieprocessen hun werk doen, kan de bodem herleven en krijgen verschillende gewassen een kans wat ten goede komt aan de algemene biodiversiteit. 5 a 10% van het totale weideoppervlak wordt ingezet als kruidenstroken die ook dienst doen als faunaranden. Paardenmest wordt verwerkt tot compost of bokashi en zo opnieuw ingezet voor het bemesten van de weides. Drijfmest en kunstmest worden niet gebruikt.

Duurzame materialen

De afrastering in een Equi Habitat® wordt gemaakt van duurzame materialen die mooi in het landschap integreren. Zoals kastanje palen uit ecologisch beheerde Franse natuurparken. Schrikdraad, koord of lint is steeds in een donkere tint uitgevoerd zodat het geheel mooi kan opgaan in het landschap. Een goede plaatsing van de afrastering en afgeronde hoeken en bochten, maakt dat het veilig is voor paarden om te passeren. Achter een afrastering staan de stammen van bomen en kernen van struiken veilig uit het bereik van de paarden. Overgroeiende takken en bladeren maken deel uit van gezonde voeding voor paarden.

ebook planten en passive physio

eBook Planten & Passive Physio

Je hoeft geen grootgrondbezitter te zijn om je paard een waardevolle aanvulling op het rantsoen te geven. Er zijn vele creatieve manieren om groen te planten en aan te bieden. Wij geven je graag een paar tips! Want als jouw paard blij en gezond is, heeft dit een positieve invloed op de relatie met je paard en jullie training.

Over de auteur

Ze heeft de kleinste Browsing Paddock ® van de Benelux op slechts 1.600m2 compleet met een Tiny Forest. Femke Dölle is een echte inspirator, horsefluencer én omdenker op het gebied van natuurlijke huisvesting voor paarden. Ze adviseert paardeneigenaren over huisvesting en voermanagement en ontwerpt met veel creativiteit verrassende Browsing Paddocks®. Sinds 2021 is ze Offical Ambassador Passive Physio® en geeft ze advies hoe je dit het beste kunt toepassen in de praktijk.

Wil jij dit ook voor je paard?

 

Ik help je graag! Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.