fbpx
 

Wat is een Paddock Paradise?

Natuurlijke huisvesting voor paarden

Paddock Paradise ®

Begin jaren tachtig deed de hoefbekapper Jaime Jackson zo’n vier jaar lang onderzoek naar wilde paarden in het natuurgebied het Great Basin in Noord Amerika. Een gebied ongeveer 14 keer zo groot als Nederland met een zogenaamd ‘high desert’ ecosysteem. Een droog klimaat, dor, weids, rotsachtig en zeer spaarzaam begroeit met gras. Jaime bestudeerde hun gedrag, hun hoeven en leefomgeving. Zijn bevindingen beschreef hij uitgebreid in twee boeken en daarmee werd hij de grondlegger van het concept ‘Paddock Paradise’. Deze basis vind je ook terug in het Equi Habitat ® en de Browsing Paddock ®.

Wat is een Paddock Paradise ®?

 

Een Paddock Paradise ® is feitelijk een simulatie van deze leefomgeving. Het is een totaalconcept waarbij de biologie en leefwijze van het paard als diersoort voorop staan. Afhankelijk van het ontwerp geldt als vuistregel dat er 6 tot 8 paarden per hectare gehuisvest kunnen worden in een Paddock Paradise ®. Zo’n groep bestaat uit alle leeftijden, rassen en geslacht en heeft als doel om het natuurlijk sociaal gedrag na te bootsen en te stimuleren. In Nederland wordt dit concept uitsluitend vertegenwoordigd door Paddock Paradise Nederland®. Zij hanteren een aantal pijlers en vaste richtlijnen bij de aanleg van een Paddock Paradise ®.

Tracksysteem

Ieder ontwerp richt zich primair op de aanleg van een tracksysteem. Dit eindeloze padenstelsel kent geen doodlopende paden. De tracks zijn minimaal 2,5 meter tot maximaal 5 meter breed. Binnen dit padenstelsel worden activiteitscellen aangebracht die de paarden moeten stimuleren zich te verplaatsen. In de natuurlijke leefomgeving van het paard, zoals bijvoorbeeld het Great Basin, maken paarden sporen of paden die leiden naar plekken die interessant en functioneel zijn, de zogenaamde ‘activiteitscellen’. Denk aan voerplekken, drinkplekken, rustplekken en schuilmogelijkheden.

Natuurlijke waterbron

Een natuurlijke waterbron is één van de eerste elementen die aangelegd wordt in een Paddock Paradise ®. In het wild zijn natuurlijke waterbronnen een sociale en centrale ontmoetingsplek. Een ruim open vlakte waar je de omgeving goed in de gaten kunt houden. Daarnaast heeft een poel nog een functie. Namelijk het opvangen en infiltreren van hemelwater. In het paddock landschap worden diverse ‘high points’ gemaakt. Dit glooiende landschap zorgt ervoor dat regenwater naar het laagste punt stroomt, de natuurlijke poel, en blijven de tracks droog.

Natuurlijke (half)verharding

De tracks worden voorzien van natuurlijk gevormde (half)verharding zoals gravel en menggranulaat. Volgens de richtlijnen moeten paarden die in een Paddock Paradise ® leven ten alle tijden ‘blootsvoets’ zijn, dus geen ijzers. Het doel is dat de hoeven zich beter ontwikkelen en natuurlijk slijten zoals Jaime Jackson dit zag bij de wilde paarden in het rotsachtige gebied van het Great Basin.

Onbeperkt hooi en geen weidegang

Binnen het Paddock Paradise ® concept eten de paarden uitsluitend hooi. Grazen in het groene gras is er niet bij. De visie is dat in (Hollands) gras schadelijke bacteriën zitten zie leiden tot de bekende welvaartsziekten zoals hoefbevangenheid en koliek. De weilanden worden daarom vaak ingezet als leefgebied voor insecten en om meer biodiversiteit te creëren. Daarnaast zijn ze van mening dat er te weinig onderzoek is gedaan naar wat wilde paarden precies eten en dat men daarom voorzichtig moet zijn met het aanbieden van planten, bomen en struiken. Het rantsoen in een Paddock Paradise ® bestaat uit 24/7 hooi, zout en water voor alle dieren.

ebook paddock verrijking

eBook Paddock Verrijking

Niet iedereen heeft de mogelijkheid heeft om een Paddock Paradise® aan te leggen, maar verrijking kun je altijd toepassen. Voor elk paard, in elke vorm van huisvesting, zelfs als je paard nog in een stal staat. In dit eBook krijg je waardevolle tips en inspiratie om de leefomgeving van jouw paard nóg leuker te maken.

Over de auteur

Ze heeft de kleinste Browsing Paddock ® van de Benelux op slechts 1.600m2 compleet met een Tiny Forest. Femke Dölle is een echte inspirator, horsefluencer én omdenker op het gebied van natuurlijke huisvesting voor paarden. Ze adviseert paardeneigenaren over huisvesting en voermanagement en ontwerpt met veel creativiteit verrassende Browsing Paddocks®. Sinds 2021 is ze Offical Ambassador Passive Physio® en geeft ze advies hoe je dit het beste kunt toepassen in de praktijk.

Wil jij dit ook voor je paard?

 

Ik help je graag! Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.

    ';