20 dec Wat is zoopharmacognosy?
Wist je dat paarden die in de natuur leven in staat zijn om zelf op zoek te gaan naar ingrediënten waar hun lichaam op dat moment behoefte aan heeft? Dat noemen ze met een moeilijk woord: zoopharmacognosy. Maar kunnen onze gedomesticeerde paarden dit ook nog?
Eigen voorkeur
Sinds mijn paarden toegang hebben tot een mineralenbuffet, ben ik ze natuurlijk gaan observeren. Zouden ze het wel drinken en zo ja, welke dan? En is dat dan elke seizoen hetzelfde? En is het voor alle paarden hetzelfde? Nou nee dus. Ik vond het echt fascinerend om te zien hoe mijn paarden elk emmertje bij langs gingen, ze roken, ze proefden en ze maakten vervolgens een keuze. Ik zag steeds verschillende patronen. Vooral in de zomer en het najaar zijn het fanatieke gebruikers van het buffet. En alle vier hebben ze hun eigen voorkeuren. Ik ben er van overtuigd dat mijn paarde kiezen op basis van zelfmedicatie.
Zoopharmacognosy
Zelfmedicatie is een ander woord voor Zoopharmacognosy. Het paard kan zelf zoeken naar ingrediënten die het lichaam op dat moment nodig heeft. Los van de standaard voeding die het paard nodig heeft voor brandstof en energie. Dat is voeding zoals gras en bij onze gedomesticeerde paarden ook hooi. Bij zelfmedicatie gaat het vooral om de medicinale voeding van bepaalde kruiden, planten en schors die een onbalans in het lichaam helpen te herstellen.
Onderzoek wilde paarden
Paarden in de natuur leven in een groot gebied met een enorme diversiteit aan planten en kruiden. Die paarden hebben een sterk ontwikkeld talent om precies dat plantje te vinden wat ze nodig hebben. Maar hoe weten we dit dan? Er zijn diverse onderzoeken naar geweest, en een van die studies was in België. Hier leeft een kudde Koniks en Ezels in een natuurgebied die door wetenschappers zijn bestudeerd op hun eetgedrag. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de Koniks per dag 89 soorten planten aten. Daarvan waren er 24 grassoorten, 54 soorten kruiden en 11 houtachtige planten, zoals stammen of schorsen. Het totale rantsoen bestaat ongeveer 85% uit grassen en 15% bestaat uit deze overige planten.
In het onderzoeksrapport is ook terug te vinden welke planten dit waren, wat de status van de plant was tijdens het eten (dood of levend) en hoeveel variatie er in het dieet te vinden was. Ook werden bewegingen, mesten, inactief staan, liggen en sociale interacties genoteerd. En nog een leuk feitje uit het onderzoek: de Konik paarden eten in de zomer sneller dan in de winter.
Hoe zit het met jouw paard?
Je zou kunnen zeggen, ja maar dit zijn oerpaarden die leven wild, zo leven onze gedomesticeerde paarden niet meer en hebben andere behoeftes. Ja, maar dat argument gaat niet op. Want de domesticatie van paarden heeft geen invloed gehad op dit overlevingsmechanisme van zelfmedicatie. Dat geldt overigens voor alle diersoorten en insecten. Het is namelijk van levensbelang zodat de soort kan blijven voortbestaan.
Hoe werkt zoopharmacognosy?
Goed, hoe werkt Zoopharmacognosy dan? Paarden worden geboren met zogenaamde signal pathways. Dat zijn eigenlijk vooraf ingestelde reuk- en smaakroutes in het lijf. Dit betekent dat smaken en geuren grotendeels automatisch door het lichaam worden verwerk. Daarnaast leren ze ook van de kudde wat ze wel en niet kunnen eten. De signal pathways zijn te zien bij pasgeboren veulens, en zelfs bij rupsen en olifanten en vele andere diersoorten.
Toch is er een belangrijke kanttekening als het gaat om zoopharmacognosy bij onze eigen paarden. Want onze gedomesticeerde paarden leren dit bijna nooit vanaf hun geboorte, laat staan dat ze een geschikte leefomgeving hebben waar ze dit natuurlijke gedrag kunnen vertonen en de signal pathways kunnen stimuleren. Ongezonde weides, op stal staan, weinig tot geen planten in het rantsoen, kwalitatief slecht of eenzijdig hooi en als het paard pech heeft, krijgt hij tientallen verschillende supplementen door zijn dagelijkse portie brokjes, waaruit hij dus niet uit kan kiezen.
Adapteren
Gelukkig zijn paarden ontzettend goed in adapteren, ofwel het aanpassen aan de omgeving. Die eigenschap hebben ze al sinds hun bestaan, want zo kon het paard evolueren en overleven. En hierdoor kunnen ze redelijk fit blijven in een situatie die minder geschikt voor ze is.
Dat is natuurlijk niet ideaal, des te meer reden dus om een uitdagende leefomgeving te creëren met veel ruwvoer variatie, allerlei soorten planten én een mineralenbuffet.
Wil je onderzoeken of jouw paard zelfmedicatie toepast? Bied hem dan zoveel mogelijk variatie aan en bestel hier een mineralenbuffet met maar liefst 5 natuurlijke ingrediënten.
ONDERZOEKEN & BOEKEN
- https://bit.ly/3WvdNQF
- https://bit.ly/3NB7Sp8
- https://bit.ly/3UH6SST
- https://bit.ly/3UilHLu
- https://bit.ly/3sZ7XcU
- https://bit.ly/3zIgLYf
- https://bit.ly/3FJtptK
- https://bit.ly/3t0MtfI
- Wild Health door Cindy Engel
- Energy Medicine for Animals door Diana Budd
- How animals heal themeselves door Caroline Ingraham
- Animal Self medication door Caroline Ingraham
Geen reactie's