fbpx

3 tips bij extreme droogte in je paddock

3 tips bij extreme droogte in je paddock

Is jouw paddock net een Sahara met dit warme weer? Voelt de grond aan als hete lava? Verschrompelen je prachtige kruiden en plantjes? Ofwel doe jij nu een regen dansje? Dan daag ik je uit om jouw paarden paradijs aan te passen aan droge perioden.

In de winter komt het water met bakken uit de lucht vallen en klagen we over modder, in de zomer slepen we dag in dag uit met de water slang om de zandstormen in de paddock te temmen en planten te redden van een uitdrogingsdood.

Maar als het dan eenmaal gaat regenen na een droge periode, neemt de bodem geen water op, met als gevolg dat water snel verdampt of zelfs voor overlast zorgt.

In plaats van moedeloos toekijken kun je je paddock ook anders inrichten. Want hoe het klimaat zich precies gaat ontwikkelen weet niemand, maar dat het de komende jaren droger gaat worden staat vast. Het is daarom verstandig om hier rekening mee te houden bij het aanpassen van de huisvesting van je paard. Ik geef je 3 tips over hoe jij kan inspelen op de droogte.

paard boom schaduw

1. Creëer schaduw waar je paard graag staat

Paarden staan in de zomer liever in de schaduw of windrijke plek dan volop in de zon. Al is dat natuurlijk ook een individuele keuze. Maar dan moet je paard wel een keuze hebben! Zorg dus dat er meerdere plekken zijn met prettige schaduw door bomen, een begroeide pergola of een open schuilstal.

Kies verschillende transparantie van schaduw door te kijken naar het blad van de boom. Een linde laat bijvoorbeeld geen zon door zijn volle grote kroon, maar een berk en ook een es heeft een transparante kroon en daarmee creëer je gefilterd licht. Bomen zijn ook nog eens goede drinkers en nemen veel vocht op uit de bodem. Ook een met klimplanten begroeide pergola zorgt voor schaduw in je paddock. Bijvoorbeeld met een klimroos, druif of hop.

Lavendel droogte

2. Pas beplanting aan op droge plekken

Je paard is niet de enige die dorst krijgt van warmte, veel planten ook. Kies voor planten die tegen een stootje kunnen en die goed tegen droogte kunnen, denk bijvoorbeeld aan Salvia, Zonnehoed, Guldenroede en IJzerhard. Daarnaast zijn ook Lavendel, Wilde peen, Kattenkruid en Bijvoet goed droogte bestendig.

Daarmee kun je in droge periodes ook nog een heerlijk plukboeket maken of je flexibal mee decoreren. Daar hebben jij en je paarden misschien maar 5 minuten plezier van, maar je biedt ze dan wel een gevarieerd rantsoen aan.

93986181_2737405513156003_445399979884806144_n

3. Vang regenwater op

Is het met de warmte toch nodig om bepaalde (jonge) plantjes water te geven? Gebruik dan zoveel mogelijk regenwater. In plaats van de spaarzame regendruppels gelijk door de regenpijp het riool in te laten verdwijnen, kan je het water opvangen in een grote regenton. Zo kan je het regenwater gebruiken om de tuin te beregenen. Een stuk duurzamer dan water uit de kraan!

Aan de slag!

Als je een fijne leefomgeving wilt creëren voor je paarden in droge warme perioden, zul je dus aanpassingen moeten maken. Het is handig om dit met behulp van een (zelfgemaakt) ontwerp te doen. Zo kun je vanuit jouw eigen ervaring en die van je paarden een fijne schets maken voor de toekomst. Loop je vast in je ontwerp of heb je advies nodig? Ik help je graag om je paddock droogte bestendig en duurzamer te maken.

Geen reactie's

Geef een reactie

';