fbpx
Game of contact

The Game of Contact

In het weekend van 1-3 augustus 2014 was de eerste Game of Contact in Nederland gepland op Het Lage Woud in Makkinga. Samen met Joy mocht ik mee doen aan deze intensieve cursus.

 

Wat is de Game of Contact?

De Game of Contact is een van de nieuwste concepten van Linda Parelli. Na een intensieve samenwerking met wereld dressuurtrainer Walter Zettl, heeft ze haar kennis van Natural Horsemanship gecombineerd met dressuurmatig trainen. Je leert met de Game of Contact je paard het bit met vertrouwen aan te nemen en het contact te behouden. In de vier stadia vertrouwen, stretching, frame en verzameling, leer je stap voor stap hoe je dit kunt bereiken. Heeft je paard problemen met het bit, een inactieve achterhand, laat het misplaatst gedrag met de tong zien of beweegt je paard houterig en kort, dan biedt de Game of Contact de oplossing.

 

Going bitless is not the answer. This is an invitation for you to learn and master the ‘feel’. – Pat Parelli

 

Simulaties & Steady Eddy

In de ochtend kregen wij (de studenten) een stukje theorie en deden we samen een aantal simulaties met elkaar. Hoe voelt het als je contact neemt op de teugels? Hoe zorg je ervoor dat je stabiel blijft in het contact? En heel belangrijk: hoe kun je correct lichtrijden? Voor dat laatste werd er druk geoefend op Steady Eddy, een brave, houten ros! Buikspieren werden aangespannen en de heupflexoren werden geopend.

 

The more you use the reins, the less they use their brains – Pat Parelli

 

Training Sequence & de 4 Fases

In de middag werd er enthousiast met de eigen paarden geoefend. Tijdens het rijden kwamen er vraagstukken aanbod zoals, hoe houd je je paard Freely Forward (vrij voorwaarts: kan het paard zelfstandig in balans lopen en is hij emotioneel fit) en werden er diverse isolations toegepast (oefeningen waarbij je je uitsluitend richt op één hulp gebruikt zonder dat je de rest van het paard in de juiste houding wilt rijden). Deze voorbereidende oefeningen op de Game of Contact noem je de Training Sequence. Joy en ik pikten dit samen snel op en konden de tweede dag vrij snel door naar de 4 fases van de Game of Contact. In fase 1 draait het om vertrouwen en was Joy snel confident. In fase 2 moest Joy naar het goede antwoord zoeken en dat is strechting, ofwel het contact actief mee naar voren nemen. In fase 3 geef je het paard een frame, niet lager en niet hoger dat dit. We hebben een tipje van fase 3 meegepakt, maar het koste Joy veel moeite om zoveel te verwerken in een weekend. We zijn aan het einde van de cursus op het hoogte punt gestopt. We zijn er nog lang niet, maar hebben nu voldoende handvaten om hier aan verder te werken. En bovendien is dit een terugkerend proces wat je steeds blijft herhalen en verfijnen. Ik was ontzettend trots op Joy en mezelf! Na een heerlijke warme maaltijd, was het ’s avonds heerlijk vertoeven op de warme zoveravonden en werd de dag nog eens doorgenomen. De belangrijkste les die we geleerd hebben: Keep it short, sweet & successful!

Primeur in Nederland!

Eef Veenstra is een drie sterren Parelli Instructrice en Horse devolopment specialist, en heeft begin dit jaar haar certificaat voor de Game of Contact gehaald. Ze is de allereerst Parelli Instructrice in Nederland die deze cursus mag en kan geven.

Geen reactie's

Geef een reactie