fbpx
Fries Nieuws Paardenfluisteraar Femke Dölle Natural Horsemanship

Jouw collega is een paard

Op dinsdag 9 april kreeg ik een enthousiaste e-mail van een hartelijke reporter. Hij vond dat ik uitzonderlijk bezig was met mijn paarden en andere communicatie activiteiten. Hier wilde hij graag aandacht aan besteden in een aantal regionale media, met name gericht op het toerisme in het Waddenzee gebied. Natuurlijk heb ik deze kans met beide handen aangenomen met als resultaat een prachtig artikel met mooie foto’s!

 

Paardenfluisteraar zet paarden en mensen aan het denken

Femke Dölle voert dagelijks een goed gesprek met haar paard Joy: duidelijke taal, maar niet luid. De zesjarige ruin is beschikbaar als “spiegel” voor medewerkers van bedrijven die willen weten hoe het zit met interne communicatie en hoe je die vrij gemakkelijk kunt verbeteren door bewustwording.
FRANEKER (NL) – Velen kennen de TV-serie The Dog Whisperer die wordt uitgezonden op National Geographic Channel. Wat hondenpsycholoog Cesar Millan met honden doet, doet paardenfluisteraar Femke Dölle uit Stiens met paarden. Zo ongeveer. Communicatie en marketingdeskundige Femke, nog maar 28, vindt paardenfluisteraar iets te populair klinken en niet helemaal van toepassing op haar methodiek, Natural Horsemanship. Haar bewonderenswaardige omgangsvormen met paarden en pony’s demonstreert ze aan de Friese Waddenzeekust, op een kleinschalige duurzame boerderij met allerlei soorten vrolijk vee aan de rand van Elfstedenstad Franeker. Een leerzaam bedrijfsuitje of uitstapje met familie en vrienden.

“Je kunt niet met een paard fluisteren, al lijkt het misschien zo. Ik sta een natuurlijke omgang met paarden voor op basis van gelijkwaardigheid; ik communiceer met hen en daarom krijg ik dat gedaan wat ik graag wil. Paarden zijn zeer intelligente dieren, anders dan koeien. Paarden zijn in eerste instantie ook niet om te knuffelen. In de wei liggende koeien blijven na een beetje gewenning aan mensen die willen knuffelen, gewoon liggen, maar paarden maken zich uit de voeten. Je kunt mijn omgang met paarden ook toepassen op mensen in het bedrijfsleven, maar dan is het paard de spiegel. Het paard is te allen tijde een spiegel voor degene die met hem werkt, dus ook voor ruiters. Loopt het paard tijdens de training bij wijze van spreken over je heen, dan doen jouw collega’s dat waarschijnlijk ook.”

Rijke ervaring

Femke gaat al vanaf haar tiende met veel liefde met paarden om. Ze komt van een stadsboerderij aan de Voorstraat in Stavoren, waar vader Johan en moeder Wietsche wonen. Na haar studie Marketing en Communicatie in Leeuwarden en allerlei omzwervingen door werkzaamheden voor diverse bedrijven, woont ze in Stiens, een flink dorp tussen Leeuwarden en de Waddenzee. Haar trainingslocatie is Landgoed Arcadia aan de Arkens in Franeker. Landgoed is eigenlijk een veel te dure naam voor de bioboerderij van Hotze Heeres. Het is meer een activiteitenboerderij met een echte potstal en mooie pensionstalling met weiden voor paarden en pony’s. Over het erf scharrelen kinderen met ouders, varkens, schapen, koeien, kippen, kalkoenen én een paar Jack Russels. Eén ervan neemt rap plaats op de bijrijdersstoel van de auto van de reporter: neem me mee, ik wil ook op jacht.
Heeres zoekt nog naar de juiste formule om zijn knusse ouderwetse stallen en erf toeristvriendelijk te maken en Femke de ruimte te geven om er haar gasten te ontvangen. Femke wil meer body geven aan de paardrijlessen op basis van Natural Horsemanship en in het verlengde hiervan trainings- en coachingprogramma’s voor bedrijven opzetten. Ze doet dat in nauwe samenwerking met haar inspirators en instructeurs. Namen als Eva de Vries uit Heiloo (Paard en Jij www.paardenjij.nl), Emiel Voest uit Ruinerwold (Freestyle Academy www.emielvoest.nl) en Parelli-instructrice Eef Veenstra uit Makkinga (www.hetlagewoud.nl) vallen. Al vijf jaar verdiept de Friezin zich tot over de oren in de door De Vries, Voest en Veenstra en anderen met veel succes toegepaste trainings- en omgangsmethoden. Verbluft is ze over de resultaten.

Haar motivatie om een paard te zien als een partner die je vertrouwen schenkt, maar ook als iemand waarmee je moet samenwerken om een doel te bereiken op basis van afspraken, ontleende ze vooral aan een periode toen ze zelf even niet lekker in haar vel zat. Met haar paard Mister Big Joy, een soort Quarterhorse, een zesjarig cowboypaard, en haar zwarte Shetlandpony Big Foot kreeg ze de kar snel weer in het spoor. Ze is dus nu een ervaringsdeskundige en zet haar bij derden verworven kennis en zelf opgedane ervaringen graag in bij paardenliefhebbers en mensen die willen ontdekken dat respectvol omgaan met paarden een heilzame werking heeft.

Natural Horsemanship

Femke: “Natural Horsemanship is niet iets van de laatste jaren maar bestaat al veel langer. Meer dan 2000 jaar geleden sprak Xenophon, een van de grootmeesters van de rijkunst, al over het begrijpen van de natuurlijke achtergrond en het leren lezen van het paard. Hij zag het paard als een gelijkwaardige partner en niet als slaaf. Xenophon verkondigde dat communicatie de sleutel is tot de echte rijkunst. Hij zei: “Verlies in de omgang met paarden nooit uw zelfbeheersing. Wat onder dwang bereikt wordt, wordt zonder verstand bereikt en is net zo lelijk als het met de zweep slaan en met de sporen porren van een danser.”
“Bij Natural Horsemanship draait alles om de juiste communicatie tussen jou en je paard en het opbouwen van een “paardnerschap” voor het leven. Het is gebaseerd op de manier waarmee paarden onderling communiceren in hun natuurlijke omgeving. Vandaar de term ‘’natural horsemanship’. Doordat de mens zich verdiept in de taal, psyche en aard van het paard kan er een subtiele samenwerking ontstaan. Deze methode is gebaseerd op liefde en respect voor het paard, wederzijds vertrouwen en leiderschap. Er wordt geen dwang, intimidatie, scherpe bitten of mechanische hulpmiddelen gebruikt.”
“Maar het gaat niet alleen over het paard, maar ook over de ontwikkeling van jezelf als persoon. Je leert over communicatie, leiderschap, authenticiteit, consequenties en verantwoordelijkheid. Je leert te kijken naar je paard en zien wat jouw paard je te vertellen heeft. Je kijkt als het ware in de spiegel. Paarden zijn prooidieren en dus vluchtdieren. Bijna alles wat ze doen is gebaseerd op instinct. Paarden zijn ook kuddedieren en daarom van nature gewend om een leider te volgen. Door natural horsemanship leer je je als vertrouwenswaardige leider op te stellen zodat je paard zich veilig bij je voelt en met plezier doet wat je vraagt. Vertrouwen wordt opgebouwd door onder andere de relatie voorop te stellen, leren communiceren in de natuurlijke taal van het paard, je paard leren hoe hij kalm en veilig kan blijven bij gevaar en vooral zorgen dat de relatie goed is vanaf de grond, voordat je op zijn rug klimt. Als je de persoonlijkheid en de positieve en negatieve karaktereigenschappen van je paard kent en herkent, kun je op een effectieve manier met hem communiceren met gebruik van de toegespitste psychologie. Deze “horsenalities” leren je hoe je je paard kunt leren ‘lezen’ en hoe je de strategieën kunt toepassen, die passen bij bepaald gedrag, om succesvol te zijn.”
[small_button link=”http://www.friesnieuws.nl/rubrieken/machtige-meiden/1219-femke-doelle-jouw-collega-is-een-paard”]Lees het hele artikel[/small_button]

Geen reactie's

Geef een reactie

';