22 dec Automatische slowfeeder 2.0
Toen we met de nieuwe stal begonnen, moest de oude zeecontainer en de daaraan bevestigde hooi automaat afgevoerd worden. Mijn wens was om in de nieuwe stal wederom een automatische hooikist te maken voor de grote én kleine mannen maar nu met een flinke upgrade. En dat is gelukt! In deze blog vertel ik alle ins & outs.
Onbeperkt hooi
Laat ik voorop stellen dat ik absoluut voorstander ben van onbeperkt hooi voeren. Ik ben er van overtuigd dat dit voor alle paarden mogelijk is. Het is echter wel van belang dat je diverse soorten hooi voert die laag in suikers zijn. Mijn paarden hebben 24/7 toegang tot onbeperkt, onverpakt hooi. Ik voer ze drie soorten die allemaal laag in suikers zijn. Gemiddeld eten mijn paarden 35 tot 45 kilo hooi per dag. Waarom dan toch een automatische hooibak? Dan heeft te maken met het stimuleren van beweging, de hoeveelheid hooi die ik voer en weersomstandigheden.
Frequentie
De automatische hooibak kan 8 keer per dag open en dicht. Ik heb met allerlei tijdschema’s geëxperimenteerd en ik moet zeggen dat er niet één schema geschikt is om het hele jaar te gebruiken. Er is ook niet één schema wat geschikt is voor iedere groep paarden. Elke groep heeft een ander ritme en dus een ander tijdschema nodig.
Ik heb de hooibak 8 keer per dag open gehad. Hij stond dan tussen de 50 en 90 minuten open. Tussen ieder tijdslot zat maximaal 2,5 uur. In die tussenliggende tijd hebben de paarden altijd beschikking over gerstestro, takken, planten en kruiden, en ik bood ze diverse kleine hooinetjes met graszaadhooi aan op verschillende hoogtes (Passive Physio). Dit kan helpen om je paard te laten afvallen in de tweede helft van de winter.
Het meest recente tijdschema is dat de automatische hooibak om 9.30 uur dicht gaat en pas ’s middags om 16.00 uur weer open en dus de hele nacht open staat. Zo weet ik zeker dat ze ’s nachts altijd kunnen eten. Overdag voer ik diverse hooinetten op verschillende plekken in de paddock. Zo blijven ze in beweging en eten ze in verschillende houdingen. Maar ook kan ik er zo voor zorgen dat ze ‘oud’ hooi opeten en dat er weinig verspilling is. Zo af en toe weeg ik een week lang het hooi wat ik mijn paarden voer (minus wat ze laten liggen), zodat ik weet hoeveel kilo ze per dag eten. Dit varieert wel eens per seizoen.
Kilo’s hooi
De indeling van mijn tijdschema en mijn voermanagement is sterk afhankelijk van de fysieke en mentale conditie van mijn paarden, de seizoenen en de weersomstandigheden. Met de huidige ingestelde voermomenten, eten Bowie (Haflinger) en Joy (Paint) ongeveer 15-18 kilo hooi per paard per dag en de shetlanders eten met z’n tweeën ongeveer 10-15 kilo per dag.
Gemiddeld eet een paard 4-5kg gras per uur. In de literatuur wordt uitgegaan van 1 kg hooi per 45 minuten. Gras heeft door de hoge vochtigheidsgraad veel minder kauwbewegingen nodig dan hooi, waardoor ze meer gras per uur kunnen eten. Paarden kunnen gemiddeld 2 uur zonder voedsel, bijvoorbeeld als ze rusten. Bij langere periodes zonder eten is er een grotere kans op maagzweren en andere fysieke en mentale aandoeningen. Het gewicht van Bowie is 530 kilo en Joy is 620 kilo. Uitgaande van minimaal 2kg hooi per 100kg lichaamsgewicht, heeft Bowie minimaal 10,6kg hooi per 24 uur nodig en Joy 12,4kg. Dit komt neer op zo’n 8 voerbeurten van ca. 60 minuten. Deze berekening is voor mij het startpunt geweest. Na veel observeren zag ik dat mijn paarden ongeveer 1,5 tot 2 uur aaneengesloten eten om vervolgens een rustmoment te nemen, ook belangrijke informatie voor het maken van een voerschema. Ik vind het vooral belangrijk dat ze niet lang zonder eten staan en dat hun Body Condition Score op peil is. Indien ze te dik zouden worden, verminder ik niet de hoeveelheid hooi, maar ga ik op zoek naar nog armer hooi. Ik laat alle partijen hooi die ik koop analyseren, want meten is weten.
De hooi automaat
Onder de overkapping hebben we een grote hooibak gemaakt van ongeveer 2,5m x 70cm x 80cm. Hiervoor hebben we restmateriaal van de bouw gebruikt, douglas hout met een antraciet dekkende buitenbeits. De hooibak zit vast aan de muur en grond en is zo stevig dat de paarden er tegenaan kunnen jeuken. Er gaan twee baaltjes hooi a 20-25 kilo in de hooibak waar ze ongeveer 2 dagen mee doen. In de bak zit een op maat gemaakt net met een maaswijdte van 3x3cm die ca 85 euro heeft gekost. Deze heb ik met muurringen en karabijnhaken aan de onderkant achterin bevestigd en bovenin aan de voorkant. Zo zakt het net mooi mee naar beneden. Er zit hier en daar nog voldoende ruimte om hun neus onder het net te steken zodat ze niet door de mazen hoeven te eten en ook bij de laatste restjes hooi kunnen. Het net zit er alleen over heen wanneer het veel waait. Wil je een net aanschaffen? Kies dan voor een maaswijdte van 6 centimeter.
Buismotor systeem
We hebben een buismotor voor rolgordijnen gebruikt met een aluminium achtkant in combinatie met een staaldraad die aan het deksel bevestigd is. De buismotor draait omhoog en naar beneden waardoor het deksel open en dicht gaat. De buismotor hebben we met een constructie aan het plafond bevestigd omdat onze wanden niet genoeg houvast bieden (geïsoleerde sandwichpanelen). Na een eerste poging bleek het staaldraad erg leuk om mee te spelen, aldus Bowie en was de buismotor al snel van de muur getrokken. Dus hebben we dicht naast het staaldraad een elastisch stroomdraad bevestigd. Na een keer vastpakken is de boodschap duidelijk overgekomen. Je kunt ook een 90 graden steun in de bak verwerken die de klep omhoog duwt en de buismotor aan de zijkant wegwerken.
Middels een digitale timer die ik in de zadelkamer heb hangen, kan ik de hooibak ook handmatig open en dicht doen, voor als ik hem moet vullen. Op de timer kan ik 8 programma’s instellen.
Het systeem werkt goed voor de paarden én voor ons! Nu hoef ik ‘s nachts niet meer uit bed om te voeren. Met dank aan mijn liefdevolle en mega handige partner Erwin!
sandra
Geplaatst op 19:58h, 08 februaribeste kan u mij meer uit leg gevn hoe u de hooi bak doet gr sandra
dereze_s@hotmail.com
Femke Dölle
Geplaatst op 19:16h, 04 maartHoi Sandra, ik kan de klep handmatig openen en dan maak ik het net los en dan doe ik het hooi erin. Zo simpel is het 🙂 Groetjes Femke
Ruud
Geplaatst op 19:14h, 04 maartSuper interessant en slim bedacht! Ben zelf bezig met het uittekenen van mijn paddock paradise.
Femke Dölle
Geplaatst op 19:16h, 04 maartLeuk! Wij zijn ook nog steeds bezig met nieuwe ideeën. Succes!
Judith
Geplaatst op 10:59h, 01 aprilHoi Femke, bedankt voor het delen!
Bij mij op stal is nu ook zo’n bak gemaakt,
Ze hebben jouw artikel gebruikt om hem te maken.
Ik ben er super blij mee en het scheelt zoveel zorgen dat ze nu op meer momenten kunnen eten.
Mijn paard moet behandeld worden voor maagzweren en ik hoop dat dit systeem er voor zorgt dat het niet terug komt. Zou jij miss nog de afmetingen van het hooinet door willen geven?
Dan gaan we die ook bestellen.
Bij voorbaat dank!
Mvg, Judith
Judith van Esch
Geplaatst op 13:38h, 02 aprilBeste Femke,
Bij mijn paarden is nu ook zo’n bak gemaakt.
Ze hebben jouw artikel er voor gebruikt dus bedankt voor het delen!
Kun je mij miss de afmetingen van het hooi net doorgeven?
Hartelijke groetjes,
Judith
Judith
Geplaatst op 10:53h, 05 aprilHoi Femke,
Bedankt voor het delen.
Heb je misschien de afmetingen van het hooinet?
Groetjes Judith
Femke Dölle
Geplaatst op 11:10h, 05 aprilHoi Judith volgens mij is het net 3×1.50m met een maaswijdte van 3cm. Groetjes Femke
Susan Weenink
Geplaatst op 19:17h, 25 aprilHi Femke, weet jij misschien waar deze (of soortgelijke) verkocht worden?
Femke Dölle
Geplaatst op 19:40h, 25 aprilHi Susan, we hebben deze slowfeeder zelf gemaakt. De linkjes naar de onderdelen vind je in de tekst.
Marita van der Zee
Geplaatst op 20:54h, 26 meiHai! Mooi gemaakt! Ziet er top uit!
Even een vraag: hoe hebben jullie dat met het automatische systeem gedaan? Wat voor een timer zit er op? Heb je daar foto van, hoe het in de zadelmaker loopt?
Bedankt vast!
Gr. Marita
Femke Dölle
Geplaatst op 22:17h, 26 meiHoi marita! De timer die we gebruikt hebben staat in de tekst met link. De elektriciteit kabel van het rolsysteem sluit je aan op de timer en die sluit je aan op het lichtnet. Een kwestie van de juiste kleur draadjes met elkaar verbinden, net zoals bij een stopcontact op schakelaar. Groetjes Femke
Marijke Boersma
Geplaatst op 22:34h, 09 augustusLijkt mij een super mooi systeem! Ik wil deze zomer ook eens kijken of we hier hier versie van kunnen maken. Wat voor soort motortje zit er achter het opwinden?
Femke Dölle
Geplaatst op 14:08h, 26 augustusEen buismotor van rolgordijnen, linkje staat in de blog 🙂
Kasper Fenthur
Geplaatst op 15:26h, 15 novemberBeste Femke,
Bedankt voor je leuke blog, we krijgen wekelijks vragen welke onderdelen we kunnen leveren met een verwijzing naar het deze blog over de automatische slowfeeder.
mvg
Kasper Fenthur
Rolluikonderdelen.nl
Femke Dölle
Geplaatst op 10:50h, 16 novemberTof Kasper!
Wendy
Geplaatst op 07:45h, 30 decemberSuper bedankt voor het delen.
Heel handig met alle linkjes voor de producten erbij!!
Dank dank!!
Femke Dölle
Geplaatst op 16:16h, 01 januariGraag gedaan! succes als je er een gaat maken! Groetjes Femke
Kees
Geplaatst op 09:31h, 12 januariHoi Femke, 1 kleine vraag: je schrijft ‘Op de timer kan ik 8 programma’s instellen’, is dat 8 programma’s per dag of per week? Wij zouden graag 3 à 4 keer per dag toegang willen geven tot de hooibak, kan dat met deze timer? Alvast veel dank voor het delen van jullie mooie vinding!
Femke Dölle
Geplaatst op 09:40h, 12 januariHoi Kees, dat kun je bij deze timer helemaal naar wens invullen. Maar het maximaal aantal keer is 8x per dag, 7 dagen per week. Maar het zou bij wijze van ook 1x alleen op woensdag kunnen 🙂 Mijn voorkeur gaat uit naar zo zoveel mogelijk voorbeurten op een dag, kleine beetjes. Dus bij mij gaat hij 8x per dag open met gemiddeld 2,5 uur tussen de voerbeurten. Groetjes Femke
V. Kajim
Geplaatst op 21:56h, 22 januariDag Femke, waarom heb je specifiek voor deze buismotor gekozen? En wat voor staalkabel heb je gebruikt? Die moet denk ik niet te stug zijn om een beetje soepel om de buis te kunnen rollen?
Groet, Veronique
Femke Dölle
Geplaatst op 14:31h, 25 januariHoi Veronique, deze buismotor kan het gewicht van ons deksel aan 🙂 De staalkabel is volgens mij 3/4mm en zonder plastic. Groetjes Femke
Kees
Geplaatst op 15:53h, 23 februariDank voor je reactie! Alles gebouwd en geïnstalleerd, maar we krijgen de timer niet aan de gang. Alles krijgen we geprogrammeerd, maar dat ding begint niet met sluiten of openen. Hebben jullie nog een tip? Van de website (VidaXL) worden we ook niet wijzer…
Kees
Geplaatst op 17:39h, 23 februariAl gevonden, het werkt!
Femke Dölle
Geplaatst op 19:13h, 07 maartTop! Ik hoor het vaker hoor. Maar het is inderdaad vierkantje + rondje tegelijk indrukken 😉
Gerjanne Hamming
Geplaatst op 17:19h, 12 septemberWouw! Tnx voor dit systeem, ik was opzoek naar een goedkope doe het zelf, in dit lijkt top. 1 vraag: hoe zorg je ervoor dat de paarden de klep niet zelf openen? Extra verzwaren? En zo ja, wat heb jij voor de klep gebruikt?
Femke Dölle
Geplaatst op 15:50h, 13 septemberHoi Gerjanne, de houten klep is van zichzelf al erg zwaar. die krijgen ze niet open. Maar je kunt het deksel ook in de bak laten ‘vallen’. Dan kunnen ze niet onder de rand komen. Groetjes en een glimlach, Femke
Chantelle van Vuuren
Geplaatst op 10:28h, 23 septemberGoedemorgen Femke,
Wat een fijn stuk heb je zo geschreven! Ik vroeg me alleen af wat de afmetingen zijn van jouw kast?
Femke Dölle
Geplaatst op 11:45h, 27 septemberDankjewel Chantelle! Volgens mij is mijn hooibak ca 250x80x75cm.
Karlijn
Geplaatst op 21:43h, 24 novemberHoi Femke,
Wij hebben dankzij jouw duidelijke blog ook een automatische hooibak gemaakt, dank je wel voor de tips!! Echt top dat je dit deelt, zonder kosten te vragen maar puur in het belang van de paarden.
Enige wat bij ons niet werkt is het slowfeedernet, we hebben gehakseld hooi en dat slaat helemaal plat door het net dat vrij zwaar is,3x3cm. Ze krijgen er nauwelijks een sprietje uit. Dus nu doen we het met hooinetten met grotere maas die we erin vastmaken.
Misschien goed om te weten voor anderen met gehakseld hooi 🙂
Hiervoor hadden we 2x2cm hangende hooinetten wat prima ging met hetzelfde hooi, dus denk dat het vooral door de zwaartekracht komt.
Succes met je bedrijf!
Hartelijke groet,
Karlijn
Femke Dölle
Geplaatst op 16:05h, 25 novemberDankjewel voor je reactie Karlijn! Fijn dat het voor jullie zo werkt. Ik gebruik uitsluitend een net om te voorkomen dat het hooi uit de bak waait of door Bowie eruit wordt geduwd 😉 ze kunnen hier onder het net door eten zodat ze geen moeite hoeven te doen en niet lopen te rukken. Groetjes Femke
Pauline
Geplaatst op 17:27h, 26 februariHallo femke,
Hoe dik zijn de Douglas planken? Ik heb een lompe kwpn’er lijkt mij niet zo handig als hij er zo een gat in trapt. 😁.
Groetjes Pauline
Femke Dölle
Geplaatst op 20:00h, 28 februariVolgens mij 18mm. Het gaat er vooral om hoe stevig je de volledige constructie maakt. Hier kunnen ze er tegenaan schuren 🙂
Marieke
Geplaatst op 14:36h, 22 juliGoeiedag,
Ik zit zelf met het probleem dat ik geen stroom aansluiting heb bij de paarden. Kan het op accu en hoeveel stroom kost het.
Groetjes Marieke
Femke Dölle
Geplaatst op 16:06h, 25 juliHoi Marieke, het kan ook op zonne-energie. Er zijn speciale zonnecellen die je bij je weiland kunt plaatsen en in stroom voorziet.
Niels
Geplaatst op 10:48h, 17 septemberHallo Femke
Wat een mooi idee , wij zoeken al een tijd naar dergelijk systeem om
Zelf te maken in onze nieuwe stallen
Met jou uitleg gaat dit wel lukken
Super mooi
Bedankt !
Gr Niels
Femke Dölle
Geplaatst op 08:56h, 26 septemberGraag gedaan Niels, succes!
Carolyn
Geplaatst op 01:41h, 22 septemberHallo, U geeft aan dat er 8 programma’s in de timer geprogrammeerd kan worden, is het dan mogelijk om 10 voerbeurten in te programmeren?
Is het ook mogelijk om een normale timer te gebruiken? Of zo’n een die via een app en wifi te besturen? Alvast bedankt voor het mee denken. Groet, Carolyn
Femke Dölle
Geplaatst op 08:55h, 26 septemberHoi Carolyn, de timer die ik gebruik kan tot maximaal 8 programma’s instellen. Het is vast ook mogelijk om een een andere timer te gebruiken, eventueel met app. Daar heb ik geen ervaring mee.
Ingvild
Geplaatst op 21:40h, 24 juliHi Femke, we hebben alles geinstalleerd, 8 voerbeurten ingesteld op de timer van een uur, dan de timer 2 uur uit. Maar nu… hoe gaat de klep op en weer dicht. Met andere woorden hoe weet de buismotor dat het uur voorbij is. Als dan de timer uitschakelt gebeurt er niets meer? Help!
Femke Dölle
Geplaatst op 09:16h, 26 juliHoi Ingvild, klinkt alsof je de instellingen nog niet juist hebt staan. Het zijn 8 programma’s die je zelf kunt instellen en per programma geef je een open en dicht tijd aan. De timer en buismotor sluit je uiteraard op elkaar aan, dus de timer geeft een seintje aan de motor om open en dicht te gaan. De timer moet wel aan staan, dat doe je door het vierkantje en rondje tegelijk in te drukken. Linksbovenin het scherm zie je dan het icoontje van een klokje staan en dat betekent dat hij aan staat. In de handleiding van de timer staat dit niet heel duidelijk uitgelegd. Succes!
Ingvild
Geplaatst op 12:55h, 05 augustusBedankt! Het bleek toch goed te werken. Ik had alles wel goed ingesteld. Helaas hadden we de 8-kant te kort afgezaagd omdat we de buismotor niet goed in elkaar hadden gezet. Iets met Duitse manual niet goed gelezen, en een onderdelen vergeten ertussen te zetten. Daardoor konden we de tijd van het op en neer gaan niet instellen en testen op manuele stand en dus ook niet de timer. Nieuwe 8 kant besteld en nu werkt het perfect! Super bedankt je mooie voorbeeld en tips!