fbpx

Automatische slowfeeder 2.0

Automatische slowfeeder 2.0

Toen we met de nieuwe stal begonnen, moest de oude zeecontainer en de daaraan bevestigde slowfeeder automaat afgevoerd worden. Mijn wens was om in de nieuwe stal wederom een automatische slowfeeder te maken voor de grote én kleine mannen maar nu met een flinke upgrade. En dat is gelukt! In deze blog vertel ik alle ins & outs.

 

Frequentie

De slowfeeder gaat op dit moment 7 keer per dag open en na 50 minuten weer dicht. Tussen iedere voerbeurt zit maximaal 2,5 uur. In die tussenliggende tijd hebben de paarden altijd beschikking over gerstestro, takken, planten en kruiden, en ik bied ze nog diverse kleine hooinetjes aan op verschillende hoogtes (Passive Physio). In de winterperiode kan ik ervoor kiezen om de voerbeurten te verlengen naar 60 minuten of een achtste voerbeurt toe te voegen. Voor deze keuze kijk ik vooral naar de fysieke en mentale conditie van mijn paarden en de weersomstandigheden. Met de huidige ingestelde voermomenten, eten de paarden ongeveer 13 kilo hooi per paard per dag (zonder de eerder genoemde extra’s). Toen ik 4 jaar geleden met mijn eerste automatische slowfeeder begon heb ik een berekening gemaakt:

 

Kilo’s hooi

Gemiddeld eet een paard 4-5kg gras per uur. In de literatuur wordt uitgegaan van 1 kg hooi per 40 minuten. Gras heeft door de hoge vochtigheidsgraad veel minder kauwbewegingen nodig dan hooi, waardoor ze meer gras per uur kunnen eten. Paarden kunnen gemiddeld 2-4 uur zonder voedsel. Bij langere periodes zonder eten is er een grotere kans op maagzweren en andere fysieke en mentale aandoeningen. Het gemiddelde gewicht van Bowie en Joy is 525 kilo. Uitgaande van 2kg hooi per 100kg lichaamsgewicht, hebben zij ongeveer 10,5kg hooi per paard per 24 uur nodig. Dit komt neer op zo’n 10 voerbeurten van ca. 40 minuten of 7 voerbeurten van ca 50-60 minuten. Deze berekening is voor mij het startpunt geweest. Ik vind het vooral belangrijk dat ze niet lang zonder eten staan en dat hun Body Condition Score op peil is. Indien ze te dik zouden worden, verminder ik niet de hoeveelheid hooi, maar ga ik op zoek naar nog armer hooi. Ik laat alle partijen hooi die ik koop analyseren, want meten is weten.

 

De slowfeeder

Onder de overkapping hebben we een grote hooibak gemaakt van ongeveer 2,5m x 70cm x 80cm. Hiervoor hebben we restmateriaal van de bouw gebruikt, douglas hout met een antraciet dekkende buitenbeits. De hooibak zit vast aan de muur en grond en is zo stevig dat de paarden er tegenaan kunnen jeuken. Er gaan twee baaltjes hooi a 20-25 kilo in de hooibak waar ze ongeveer 2 dagen mee doen. In de bak zit een op maat gemaakt net van PaardEerlijk met een maaswijdte van 3x3cm die ca 85 euro heeft gekost. Deze heb ik met muurringen en karabijnhaken aan de onderkant achterin bevestigd en bovenin aan de voorkant. Zo zakt het net mooi mee naar beneden. Er zit hier en daar nog voldoende ruimte om hun neus onder het net te steken zodat ze niet continue door de mazen hoeven te eten en ook bij de laatste restjes hooi kunnen.

 

 

Buismotor systeem

We hebben een buismotor voor rolgordijnen gebruikt met een aluminium achtkant in combinatie met een staaldraad die aan het deksel bevestigd is. De buismotor draait omhoog en naar beneden waardoor het deksel open en dicht gaat. De buismotor hebben we met een constructie aan het plafond bevestigd omdat onze wanden niet genoeg houvast bieden (geïsoleerde sandwichpanelen). Na een eerste poging bleek het staaldraad erg leuk om mee te spelen, aldus Bowie en was de buismotor al snel van de muur getrokken. Dus hebben we dicht naast het staaldraad een elastisch stroomdraad bevestigd. Na een keer vastpakken is de boodschap duidelijk overgekomen.

 

Middels een digitale timer die ik in de zadelkamer heb hangen, kan ik de hooibak ook handmatig open en dicht doen, voor als ik hem moet vullen. Op de timer kan ik 8 programma’s instellen. Qua tijden heb ik gekeken naar het ritme van de kudde en praktisch naar mijn trainingsmomenten.

 

Het systeem werkt goed voor de paarden én voor ons! Nu hoef ik ‘s nachts niet meer uit bed om te voeren. Met dank aan mijn liefdevolle en mega handige partner Erwin!

 

6 Reactie's
 • sandra
  Geplaatst op 19:58h, 08 februari Beantwoorden

  beste kan u mij meer uit leg gevn hoe u de hooi bak doet gr sandra
  dereze_s@hotmail.com

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 19:16h, 04 maart Beantwoorden

   Hoi Sandra, ik kan de klep handmatig openen en dan maak ik het net los en dan doe ik het hooi erin. Zo simpel is het 🙂 Groetjes Femke

 • Ruud
  Geplaatst op 19:14h, 04 maart Beantwoorden

  Super interessant en slim bedacht! Ben zelf bezig met het uittekenen van mijn paddock paradise.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 19:16h, 04 maart Beantwoorden

   Leuk! Wij zijn ook nog steeds bezig met nieuwe ideeën. Succes!

 • Judith
  Geplaatst op 10:53h, 05 april Beantwoorden

  Hoi Femke,
  Bedankt voor het delen.
  Heb je misschien de afmetingen van het hooinet?
  Groetjes Judith

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 11:10h, 05 april Beantwoorden

   Hoi Judith volgens mij is het net 3×1.50m met een maaswijdte van 3cm. Groetjes Femke

Geef een reactie

Chat openen
App mij!