fbpx

Automatische slowfeeder 2.0

Toen we met de nieuwe stal begonnen, moest de oude zeecontainer en de daaraan bevestigde hooi automaat afgevoerd worden. Mijn wens was om in de nieuwe stal wederom een automatische hooikist te maken voor de grote én kleine mannen maar nu met een flinke upgrade. En dat is gelukt! In deze blog vertel ik alle ins & outs.

 

Onbeperkt hooi

Laat ik voorop stellen dat ik absoluut voorstander ben van onbeperkt hooi voeren. Ik ben er van overtuigd dat dit voor alle paarden mogelijk is. Het is echter wel van belang dat je diverse soorten hooi voert die laag in suikers zijn. Mijn paarden hebben 24/7 toegang tot onbeperkt, onverpakt hooi. Ik voer ze drie soorten die allemaal laag in suikers zijn. Gemiddeld eten mijn paarden 35 tot 45 kilo hooi per dag. Waarom dan toch een automatische hooibak? Dan heeft te maken met het stimuleren van beweging, de hoeveelheid hooi die ik voer en weersomstandigheden.

Frequentie

De automatische hooibak kan 8 keer per dag open en dicht. Ik heb met allerlei tijdschema’s geëxperimenteerd en ik moet zeggen dat er niet één schema geschikt is om het hele jaar te gebruiken. Er is ook niet één schema wat geschikt is voor iedere groep paarden. Elke groep heeft een ander ritme en dus een ander tijdschema nodig.
Ik heb de hooibak 8 keer per dag open gehad. Hij stond dan tussen de 50 en 90 minuten open. Tussen ieder tijdslot zat maximaal 2,5 uur. In die tussenliggende tijd hebben de paarden altijd beschikking over gerstestro, takken, planten en kruiden, en ik bood ze diverse kleine hooinetjes met graszaadhooi aan op verschillende hoogtes (Passive Physio). Dit kan helpen om je paard te laten afvallen in de tweede helft van de winter.
Het meest recente tijdschema is dat de automatische hooibak om 9.30 uur dicht gaat en pas ’s middags om 16.00 uur weer open en dus de hele nacht open staat. Zo weet ik zeker dat ze ’s nachts altijd kunnen eten. Overdag voer ik diverse hooinetten op verschillende plekken in de paddock. Zo blijven ze in beweging en eten ze in verschillende houdingen. Maar ook kan ik er zo voor zorgen dat ze ‘oud’ hooi opeten en dat er weinig verspilling is. Zo af en toe weeg ik een week lang het hooi wat ik mijn paarden voer (minus wat ze laten liggen), zodat ik weet hoeveel kilo ze per dag eten. Dit varieert wel eens per seizoen.

Kilo’s hooi

De indeling van mijn tijdschema en mijn voermanagement is sterk afhankelijk van de fysieke en mentale conditie van mijn paarden, de seizoenen en de weersomstandigheden. Met de huidige ingestelde voermomenten, eten Bowie (Haflinger) en Joy (Paint) ongeveer 15-18 kilo hooi per paard per dag en de shetlanders eten met z’n tweeën ongeveer 10-15 kilo per dag.
Gemiddeld eet een paard 4-5kg gras per uur. In de literatuur wordt uitgegaan van 1 kg hooi per 45 minuten. Gras heeft door de hoge vochtigheidsgraad veel minder kauwbewegingen nodig dan hooi, waardoor ze meer gras per uur kunnen eten. Paarden kunnen gemiddeld 2 uur zonder voedsel, bijvoorbeeld als ze rusten. Bij langere periodes zonder eten is er een grotere kans op maagzweren en andere fysieke en mentale aandoeningen. Het gewicht van Bowie is 530 kilo en Joy is 620 kilo. Uitgaande van minimaal 2kg hooi per 100kg lichaamsgewicht, heeft Bowie minimaal 10,6kg hooi per 24 uur nodig en Joy 12,4kg. Dit komt neer op zo’n 8 voerbeurten van ca. 60 minuten. Deze berekening is voor mij het startpunt geweest. Na veel observeren zag ik dat mijn paarden ongeveer 1,5 tot 2 uur aaneengesloten eten om vervolgens een rustmoment te nemen, ook belangrijke informatie voor het maken van een voerschema. Ik vind het vooral belangrijk dat ze niet lang zonder eten staan en dat hun Body Condition Score op peil is. Indien ze te dik zouden worden, verminder ik niet de hoeveelheid hooi, maar ga ik op zoek naar nog armer hooi. Ik laat alle partijen hooi die ik koop analyseren, want meten is weten.

 

De hooi automaat

Onder de overkapping hebben we een grote hooibak gemaakt van ongeveer 2,5m x 70cm x 80cm. Hiervoor hebben we restmateriaal van de bouw gebruikt, douglas hout met een antraciet dekkende buitenbeits. De hooibak zit vast aan de muur en grond en is zo stevig dat de paarden er tegenaan kunnen jeuken. Er gaan twee baaltjes hooi a 20-25 kilo in de hooibak waar ze ongeveer 2 dagen mee doen. In de bak zit een op maat gemaakt net met een maaswijdte van 3x3cm die ca 85 euro heeft gekost. Deze heb ik met muurringen en karabijnhaken aan de onderkant achterin bevestigd en bovenin aan de voorkant. Zo zakt het net mooi mee naar beneden. Er zit hier en daar nog voldoende ruimte om hun neus onder het net te steken zodat ze niet door de mazen hoeven te eten en ook bij de laatste restjes hooi kunnen. Het net zit er alleen over heen wanneer het veel waait. Wil je een net aanschaffen? Kies dan voor een maaswijdte van 6 centimeter.

 

 

Buismotor systeem

We hebben een buismotor voor rolgordijnen gebruikt met een aluminium achtkant in combinatie met een staaldraad die aan het deksel bevestigd is. De buismotor draait omhoog en naar beneden waardoor het deksel open en dicht gaat. De buismotor hebben we met een constructie aan het plafond bevestigd omdat onze wanden niet genoeg houvast bieden (geïsoleerde sandwichpanelen). Na een eerste poging bleek het staaldraad erg leuk om mee te spelen, aldus Bowie en was de buismotor al snel van de muur getrokken. Dus hebben we dicht naast het staaldraad een elastisch stroomdraad bevestigd. Na een keer vastpakken is de boodschap duidelijk overgekomen. Je kunt ook een 90 graden steun in de bak verwerken die de klep omhoog duwt en de buismotor aan de zijkant wegwerken.

 

Middels een digitale timer die ik in de zadelkamer heb hangen, kan ik de hooibak ook handmatig open en dicht doen, voor als ik hem moet vullen. Op de timer kan ik 8 programma’s instellen.

 

Het systeem werkt goed voor de paarden én voor ons! Nu hoef ik ‘s nachts niet meer uit bed om te voeren. Met dank aan mijn liefdevolle en mega handige partner Erwin!

 

39 Reactie's
 • sandra
  Geplaatst op 19:58h, 08 februari Beantwoorden

  beste kan u mij meer uit leg gevn hoe u de hooi bak doet gr sandra
  dereze_s@hotmail.com

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 19:16h, 04 maart Beantwoorden

   Hoi Sandra, ik kan de klep handmatig openen en dan maak ik het net los en dan doe ik het hooi erin. Zo simpel is het 🙂 Groetjes Femke

 • Ruud
  Geplaatst op 19:14h, 04 maart Beantwoorden

  Super interessant en slim bedacht! Ben zelf bezig met het uittekenen van mijn paddock paradise.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 19:16h, 04 maart Beantwoorden

   Leuk! Wij zijn ook nog steeds bezig met nieuwe ideeën. Succes!

 • Judith
  Geplaatst op 10:59h, 01 april Beantwoorden

  Hoi Femke, bedankt voor het delen!
  Bij mij op stal is nu ook zo’n bak gemaakt,
  Ze hebben jouw artikel gebruikt om hem te maken.
  Ik ben er super blij mee en het scheelt zoveel zorgen dat ze nu op meer momenten kunnen eten.
  Mijn paard moet behandeld worden voor maagzweren en ik hoop dat dit systeem er voor zorgt dat het niet terug komt. Zou jij miss nog de afmetingen van het hooinet door willen geven?
  Dan gaan we die ook bestellen.
  Bij voorbaat dank!
  Mvg, Judith

 • Judith van Esch
  Geplaatst op 13:38h, 02 april Beantwoorden

  Beste Femke,

  Bij mijn paarden is nu ook zo’n bak gemaakt.
  Ze hebben jouw artikel er voor gebruikt dus bedankt voor het delen!
  Kun je mij miss de afmetingen van het hooi net doorgeven?

  Hartelijke groetjes,
  Judith

 • Judith
  Geplaatst op 10:53h, 05 april Beantwoorden

  Hoi Femke,
  Bedankt voor het delen.
  Heb je misschien de afmetingen van het hooinet?
  Groetjes Judith

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 11:10h, 05 april Beantwoorden

   Hoi Judith volgens mij is het net 3×1.50m met een maaswijdte van 3cm. Groetjes Femke

 • Susan Weenink
  Geplaatst op 19:17h, 25 april Beantwoorden

  Hi Femke, weet jij misschien waar deze (of soortgelijke) verkocht worden?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 19:40h, 25 april Beantwoorden

   Hi Susan, we hebben deze slowfeeder zelf gemaakt. De linkjes naar de onderdelen vind je in de tekst.

 • Marita van der Zee
  Geplaatst op 20:54h, 26 mei Beantwoorden

  Hai! Mooi gemaakt! Ziet er top uit!
  Even een vraag: hoe hebben jullie dat met het automatische systeem gedaan? Wat voor een timer zit er op? Heb je daar foto van, hoe het in de zadelmaker loopt?

  Bedankt vast!

  Gr. Marita

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 22:17h, 26 mei Beantwoorden

   Hoi marita! De timer die we gebruikt hebben staat in de tekst met link. De elektriciteit kabel van het rolsysteem sluit je aan op de timer en die sluit je aan op het lichtnet. Een kwestie van de juiste kleur draadjes met elkaar verbinden, net zoals bij een stopcontact op schakelaar. Groetjes Femke

 • Marijke Boersma
  Geplaatst op 22:34h, 09 augustus Beantwoorden

  Lijkt mij een super mooi systeem! Ik wil deze zomer ook eens kijken of we hier hier versie van kunnen maken. Wat voor soort motortje zit er achter het opwinden?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 14:08h, 26 augustus Beantwoorden

   Een buismotor van rolgordijnen, linkje staat in de blog 🙂

 • Kasper Fenthur
  Geplaatst op 15:26h, 15 november Beantwoorden

  Beste Femke,
  Bedankt voor je leuke blog, we krijgen wekelijks vragen welke onderdelen we kunnen leveren met een verwijzing naar het deze blog over de automatische slowfeeder.
  mvg
  Kasper Fenthur
  Rolluikonderdelen.nl

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 10:50h, 16 november Beantwoorden

   Tof Kasper!

 • Wendy
  Geplaatst op 07:45h, 30 december Beantwoorden

  Super bedankt voor het delen.
  Heel handig met alle linkjes voor de producten erbij!!
  Dank dank!!

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 16:16h, 01 januari Beantwoorden

   Graag gedaan! succes als je er een gaat maken! Groetjes Femke

 • Kees
  Geplaatst op 09:31h, 12 januari Beantwoorden

  Hoi Femke, 1 kleine vraag: je schrijft ‘Op de timer kan ik 8 programma’s instellen’, is dat 8 programma’s per dag of per week? Wij zouden graag 3 à 4 keer per dag toegang willen geven tot de hooibak, kan dat met deze timer? Alvast veel dank voor het delen van jullie mooie vinding!

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 09:40h, 12 januari Beantwoorden

   Hoi Kees, dat kun je bij deze timer helemaal naar wens invullen. Maar het maximaal aantal keer is 8x per dag, 7 dagen per week. Maar het zou bij wijze van ook 1x alleen op woensdag kunnen 🙂 Mijn voorkeur gaat uit naar zo zoveel mogelijk voorbeurten op een dag, kleine beetjes. Dus bij mij gaat hij 8x per dag open met gemiddeld 2,5 uur tussen de voerbeurten. Groetjes Femke

 • V. Kajim
  Geplaatst op 21:56h, 22 januari Beantwoorden

  Dag Femke, waarom heb je specifiek voor deze buismotor gekozen? En wat voor staalkabel heb je gebruikt? Die moet denk ik niet te stug zijn om een beetje soepel om de buis te kunnen rollen?
  Groet, Veronique

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 14:31h, 25 januari Beantwoorden

   Hoi Veronique, deze buismotor kan het gewicht van ons deksel aan 🙂 De staalkabel is volgens mij 3/4mm en zonder plastic. Groetjes Femke

 • Kees
  Geplaatst op 15:53h, 23 februari Beantwoorden

  Dank voor je reactie! Alles gebouwd en geïnstalleerd, maar we krijgen de timer niet aan de gang. Alles krijgen we geprogrammeerd, maar dat ding begint niet met sluiten of openen. Hebben jullie nog een tip? Van de website (VidaXL) worden we ook niet wijzer…

 • Kees
  Geplaatst op 17:39h, 23 februari Beantwoorden

  Al gevonden, het werkt!

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 19:13h, 07 maart Beantwoorden

   Top! Ik hoor het vaker hoor. Maar het is inderdaad vierkantje + rondje tegelijk indrukken 😉

 • Gerjanne Hamming
  Geplaatst op 17:19h, 12 september Beantwoorden

  Wouw! Tnx voor dit systeem, ik was opzoek naar een goedkope doe het zelf, in dit lijkt top. 1 vraag: hoe zorg je ervoor dat de paarden de klep niet zelf openen? Extra verzwaren? En zo ja, wat heb jij voor de klep gebruikt?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 15:50h, 13 september Beantwoorden

   Hoi Gerjanne, de houten klep is van zichzelf al erg zwaar. die krijgen ze niet open. Maar je kunt het deksel ook in de bak laten ‘vallen’. Dan kunnen ze niet onder de rand komen. Groetjes en een glimlach, Femke

 • Chantelle van Vuuren
  Geplaatst op 10:28h, 23 september Beantwoorden

  Goedemorgen Femke,

  Wat een fijn stuk heb je zo geschreven! Ik vroeg me alleen af wat de afmetingen zijn van jouw kast?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 11:45h, 27 september Beantwoorden

   Dankjewel Chantelle! Volgens mij is mijn hooibak ca 250x80x75cm.

 • Karlijn
  Geplaatst op 21:43h, 24 november Beantwoorden

  Hoi Femke,
  Wij hebben dankzij jouw duidelijke blog ook een automatische hooibak gemaakt, dank je wel voor de tips!! Echt top dat je dit deelt, zonder kosten te vragen maar puur in het belang van de paarden.
  Enige wat bij ons niet werkt is het slowfeedernet, we hebben gehakseld hooi en dat slaat helemaal plat door het net dat vrij zwaar is,3x3cm. Ze krijgen er nauwelijks een sprietje uit. Dus nu doen we het met hooinetten met grotere maas die we erin vastmaken.
  Misschien goed om te weten voor anderen met gehakseld hooi 🙂
  Hiervoor hadden we 2x2cm hangende hooinetten wat prima ging met hetzelfde hooi, dus denk dat het vooral door de zwaartekracht komt.
  Succes met je bedrijf!
  Hartelijke groet,
  Karlijn

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 16:05h, 25 november Beantwoorden

   Dankjewel voor je reactie Karlijn! Fijn dat het voor jullie zo werkt. Ik gebruik uitsluitend een net om te voorkomen dat het hooi uit de bak waait of door Bowie eruit wordt geduwd 😉 ze kunnen hier onder het net door eten zodat ze geen moeite hoeven te doen en niet lopen te rukken. Groetjes Femke

 • Pauline
  Geplaatst op 17:27h, 26 februari Beantwoorden

  Hallo femke,

  Hoe dik zijn de Douglas planken? Ik heb een lompe kwpn’er lijkt mij niet zo handig als hij er zo een gat in trapt. 😁.

  Groetjes Pauline

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 20:00h, 28 februari Beantwoorden

   Volgens mij 18mm. Het gaat er vooral om hoe stevig je de volledige constructie maakt. Hier kunnen ze er tegenaan schuren 🙂

 • Marieke
  Geplaatst op 14:36h, 22 juli Beantwoorden

  Goeiedag,
  Ik zit zelf met het probleem dat ik geen stroom aansluiting heb bij de paarden. Kan het op accu en hoeveel stroom kost het.
  Groetjes Marieke

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 16:06h, 25 juli Beantwoorden

   Hoi Marieke, het kan ook op zonne-energie. Er zijn speciale zonnecellen die je bij je weiland kunt plaatsen en in stroom voorziet.

 • Niels
  Geplaatst op 10:48h, 17 september Beantwoorden

  Hallo Femke

  Wat een mooi idee , wij zoeken al een tijd naar dergelijk systeem om
  Zelf te maken in onze nieuwe stallen

  Met jou uitleg gaat dit wel lukken

  Super mooi
  Bedankt !

  Gr Niels

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 08:56h, 26 september Beantwoorden

   Graag gedaan Niels, succes!

 • Carolyn
  Geplaatst op 01:41h, 22 september Beantwoorden

  Hallo, U geeft aan dat er 8 programma’s in de timer geprogrammeerd kan worden, is het dan mogelijk om 10 voerbeurten in te programmeren?
  Is het ook mogelijk om een normale timer te gebruiken? Of zo’n een die via een app en wifi te besturen? Alvast bedankt voor het mee denken. Groet, Carolyn

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 08:55h, 26 september Beantwoorden

   Hoi Carolyn, de timer die ik gebruik kan tot maximaal 8 programma’s instellen. Het is vast ook mogelijk om een een andere timer te gebruiken, eventueel met app. Daar heb ik geen ervaring mee.

Geef een reactie

';