fbpx
pat parelli

Bucket list: meeting Pat Parelli

Zondag 17 augustus 2014 was de bekende Amerikaanse Horseman Pat Parelli in Aachen (Duitsland) en op woensdag 20 augustus in België voor een gratis pop-up seminar. Een once of a life time kans om hem te ontmoeten en dus ben ik naar Duitsland afgereisd.

Pop-up seminar

De inmiddels wereldbekende Pat en Linda Parelli hebben een doorslaggevend concept ontwikkeld op het gebied van horsemanship. Maar voordat ze zo bekend zijn geworden, reisden zij langs vele locaties om hun boodschap over te brengen en anderen te enthousiasmeren. Maneges, penionstallen, dressuurstallen, handelstallen, je kunt het zo gek niet bedenken, overal gaven ze gratis demonstraties en seminars over natural horsemanship. Persoonlijk contact en het met eigen ogen zien en ervaren maakte het onderscheid.

Na een korte speelse demo van twee Parelli instructeurs, kwam Pat de manege binnen en werd er flink gejuichd en geklapt door ruim 700 enthousiaste mensen. Een gemengd publiek: deels al bekend met natural horsemanship, deels mensen die er nog helemaal geen ervaring mee hadden. Zo ook de 21-jarige Duitse dressuuramazone Fee, die samen met haar paard deel mocht nemen aan het seminar in Aken. Na een de introductie van Pat kwam Fee binnen wandelen met haar paard aan de hand. Ze vertelde Pat dat ze op hoog niveau dressuur met hem rijdt maar dat hij nogal ‘spooky’ is op wedstrijden. Terwijl ze stonden te praten vroeg Pat het publiek of het paard van zijn baasje hield, waarop er een twijfelend ja werd geroepen. Pat vroeg het publiek of het paard respect had voor zijn baasje, waarop er volmondig nee werd geroepen door het publiek. Het paard stond comfortabel bij Fee en was niet bang. Er straalde liefde van af. Hij gaf haar paar keer een duw, knaagde aan haar jas en was op zoek naar wat lekker. Er was geen respect en geen duidelijke grenzen. Daar moest eerst aan gewerkt worden.

Monkey See, Monkey Do

Je kent het wel, na-apen. En daar zijn wij mensen ontzettend goed in. We nemen klakkeloos dingen van anderen over zonder er bij na te denken waarom we dat eigenlijk doen. We weten niet beter, totdat je een keer te maken krijgt met een probleem, op zoek gaat naar een ander alternatief of iemand op je pad komt en je ogen opent. Monkey see, monkey do is een veel gebruikt gezegde door Pat. Daarmee confronteerde hij ook dressuuramazone Fee. Met een aantal eenvoudige oefeningen die vooral zorgden voor eyeopeners en bewustwording bij Fee, liet Pat haar zien dat het ook anders kan. Wat ze met haar eigen paard nog niet had ervaart, mocht ze ervaren op Vision, het paard van Pat. Een droom voor vele meiden! Terwijl Fee geen flauw benul had van de eer die ze op dat moment ondervond. Met veel humor en de scherpe – soms op het randje – scherpe opmerkingen van Pat, was het voor Fee hard werken en genoot het publiek van de vele verbazingwekkende momenten.

Die-hard fans

Na het seminar konden de bezoekers op de foto met Pat en zijn paard vision en deelde hij handtekeningen uit. Pat nam uitgebreid de tijd voor zijn fans en sloeg niemand over. Ook ik voelde me echt als een tienermeisje-fan! Snel schuifelend door de massa, drukte ik mijn vriendin en Parelli instructrice Eef Veenstra mijn camera in haar handen en zij nam een foto van Pat en mij. Dat was nou niet bepaald de meest charmante foto 😉 Gelukkig kreeg ik een herkansing en ging ik samen met mijn ‘kuddegenootjes’ nog een keer op de foto met Pat. Alle bezoekers kregen een gratis Jump Start DVD van het Parelli programma en maakten bij de inschrijving kans op deelname aan een seminar van Pat. Even kreeg ik het gevoel alsof ik bij Oprah Winfrey in de show zat, die ook regelmatig haar trouwe publiek vernwende met cadeaus.

Het seminar duurde uiteindelijk maar 3 uurtjes, maar de 7 uur durende autorit was meer dan de moeite waard! Weer een puntje om door te strepen op mijn bucket list.

Geen reactie's

Geef een reactie

';