22 dec Mineralenbuffet voor paarden
In de vrije natuur scharrelt een paard zijn gezonde kostje – inclusief allerlei mineralen en sporenelementen – zelf bij elkaar. Omdat onze gedomesticeerde paarden vaak te eenzijdig eten, geef ik een mineralen- en zoutbuffet aan mijn paarden. In deze blog vertel ik je alle ins & outs over het mineralenbuffet voor paarden en welke ingrediënten je kunt toevoegen.
Aan stenen en grond likken
In de vrije natuur weten paarden prima wat ze moeten eten om gezond te blijven. Vitamines maakt een gezond paardenlijf doorgaans zelf aan. Maar om aan de nodige mineralen en sporenelementen te komen, snoepen paarden in het wild de hele dag door van allerlei grassen, planten, kruiden, struiken en bomen. Omdat wij onze paarden vaak eenzijdig voeren met hooi en gras en misschien een brok, is het niet ondenkbaar dat ze tekorten oplopen. Je ziet je paard dan zand eten of ze schrapen aarde weg om vervolgens aan de stenen en grond eronder te likken. Om tekorten op te lossen, bied ik mijn paarden een mineralenbuffet en zoutstenen aan.
Zes emmers met ingrediënten
Een paard kan pas goed functioneren als het in de basis, met name huisvesting en voeding goed wordt gehouden. Ik ben me daarin gaan verdiepen. Hoewel ik al een uitgebreid voermanagement heb en diverse borders met planten, kruiden en bomen waarvan mijn paarden kunnen snoepen, wilde ik ze de keuze geven uit andere voeding die mineralen en sporen bevat. Vandaar de zes emmertjes water waaraan ik verschillende ingrediënten heb toegevoegd.
Ik merk dat ze er naar behoefte van drinken. Keltisch zeezout met IJslands zeewier is bijna het hele jaar rond wel favoriet. In de afgelopen herfst werd de diatomeeënaarde en veendrenkstof regelmatig gedronken en in de zomer kiezen ze vaker voor de appelazijn. Je zou denken dat ze in de winter meer behoefte hebben aan allerlei mineralen, maar ook dan drinken ze vaak van het Keltisch zeezout met IJslands zeewier.
Dit verschilt natuurlijk per paard. Jouw paard kan dus een hele andere voorkeur hebben. Ik houd een notitie bij in welke periode mijn paard een bepaald ingrediënt vooral drinkt. Na een tijdje heb ik een mooi logboek gecreëerd wat ik in de jaren erna met elkaar kan vergelijken. Zo krijg ik een goed beeld van hun gezondheid.
Vrije eetkeuze
Sommige ingrediënten zakken naar de bodem, daarom roer ik het af en toe als ik er ben voor de dagelijkse verzorging. Ik laat de emmers nooit langer dan 48 tot 72 uur staan, maar het gebeurt zelden dat ik iets weg moet gooien. Misschien in het begin iets vaker omdat ik ging experimenteren om te zien waar de behoeftes liggen. Ook per seizoen is het even aankijken wat ze op dat moment graag drinken. Maar ik ‘verspil’ dan hooguit een paar emmertjes. En die ‘verspilling’ wordt goed besteed, want ik gooi het over de borders; dat is goed voor het bodemleven.
Hoe vaak ik het geef, hangt af van de behoefte van het paard. In het voorjaar en in de zomer vul ik het mineralenbuffet ongeveer drie keer per week. In het najaar en winter is er minder behoefte en laat ik het buffet soms een aantal weken leeg. In een emmertje los ik iets meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid op. Dit staat meestal op de verpakking van de producten.
Omdat mijn paarden al jaren een vrije eetkeuze hebben, hebben ze een ‘neus’ ontwikkeld voor hoeveel ze waarvan nodig hebben. Dit geldt niet voor ieder paard! Bij twijfel – of als je paard gezondheidsproblemen heeft of medicijnen krijgt – raadpleeg je voordat je het geeft uiteraard eerst een voedingsdeskundige of dierenarts.
Keltisch Zeezout
Bevat essentiële mineralen en sporenelementen en in verhouding veel magnesium. Magnesium is onder andere nodig voor de vorming van bot en spieren. Natrium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en goede werking van spier- en zenuwcellen. Het wordt gewonnen uit kleigrond in Frankrijk en wordt ook wel Sel Gris genoemd, vanwege de grijzige kleur. Dit zout ontstaat doordat zeewater door verschillende kanalen, moerassen en kleibekkens loopt. In het ritme van de natuur ontstaat dan langzaam dit zout dat met een speciaal gemaakte houten trekker van de bodem wordt geschraapt, net als de Kelten dit duizenden jaren geleden al deden. Na het uitlekken wordt het direct verpakt en het blijft altijd een beetje vochtig. Je kunt het zien als ‘levend’ zout met een unieke verhouding aan mineralen en sporenelementen.
IJslands Zeewier
Is een uitstekende sporenelementen en mineralen leverancier. Het is rijk aan calcium, natrium, ijzer, jodium en vitamine C en E. IJslands Zeewier is grof gehakseld, zodat het minder snel oxideert bij blootstelling aan licht, zuurstof en vocht. Goed te combineren met Keltisch zeezout.
Diatomeeënaarde
Deze ‘aarde’ – ook wel kiezelzuuraarde genoemd – bestaat uit 150 miljoen jaar oude eencellige schelpdiertjes en bevat behalve veel silicium ongeveer 15 andere sporenelementen. Silicium zorgt dat voedseldeeltjes niet klonteren zodat de voedselopname optimaal is. Diatomeeënaarde kan zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Daarnaast kun je het zonder beperking langere tijd aan je paard voeren.
Veendrenk
Veendrenk is een zuiver natuurproduct gewonnen in Oostenrijk. Het is lobbige veengrond wat bestaat uit 7000 jaar oude plantresten die verteerd zijn. Het is rijk aan goed opneembare organische minerale bestanddelen en huminezuren. Daarnaast bevat het ook in kleine hoeveelheden mangaan, koper, zink, silicium en andere sporenelementen.
Mineralenbuffet Original
Met dit starterspakket kun je maar liefst 2 tot 4 keer een mineralenbuffet voor je paard maken! In het Mineralenbuffet Original zitten 5 ingrediënten: keltisch zeezout, IJslands zeewier, diatomeeënaarde, moeder aarde en spirulina. Een handige probeerverpakking.
Biologisch appelazijn
Appelciderazijn is gemaakt volgens natuurlijke gisting. Het bevat van nature enzymen en actieve stoffen zoals gallagzuur, catechines, epicatechine, chlorogeenzuur en coumarinezuur. Deze natuurlijke appelciderazijn bevat nog the mother; de oorspronkelijke levende bacteriecultuur. Het is rijk aan polyfenolen en organische zuren en kan een goede voedingsbron zijn van antioxidanten.
Chlorella
Chlorella is een 100% natuurlijk poeder en bestaat uit een unieke groene algensoort die al miljarden jaren oud is. Het bevat van nature vitaminen, mineralen, enzymen, antioxidanten, essentiële aminozuren, vezels, eiwitten, en nucleïnezuren. Daarnaast bevat het chlorofyl en sporopollenine en bestaat voor meer dan de helft uit eiwitten.
Mineralenbuffet Deluxe
Met deze luxe verpakking kun je maar liefst 5 tot 6 keer een mineralenbuffet voor je paard maken! In het Mineralenbuffet Deluxe zitten 5 natuurlijke ingrediënten: veendrenk, chlorella, vloeibare brandnetel, Duits steenzout en appelciderazijn. Een handige probeerverpakking en een mooi geschenk.
Vloeibare brandnetel
Vloeibare brandnetel is een puur en zuivere tinctuur op basis van brandnetel. Een tinctuur is een traditionele manier om de beste stoffen uit planten te halen. Daardoor krijg je een vloeibaar extract met een hoog gehalte aan actieve bestanddelen. Brandnetels zijn rijk aan vitamine A, C, D en K. Ze bevatten veel mineralen en calcium, kalium, magnesium, koper, silicium, ijzer en antihistamine.
Duits Steenzout
Duits steenzout werd meer dan 200 miljoen jaar geleden gevormd door de uitdroging van de Zechstein Zee. Het wordt gedolven uit ondergrondse mijnen waardoor het beschermt is tegen schadelijke invloeden van het milieu. Het onbehandelde zout is uitsluitend gemalen en gezeefd en bevat nog mineralen en gebonden jodium. Zout is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en goede werking van spier- en zenuwcellen.
Groene leem
Is rijk aan enzymen en bevat veel mineralen. Onder andere aluinaarde, aluminium, ijzer, silicium, calcium, magnesium, natrium en kalium en restsporen van waterstof, titanium, chloor, fosfor, koolstof, mangaan en zwavel. Krijgt je paard speciale supplementen, kruiden, medicijnen of heeft hij een verminderde weerstand? Pas dan op met groene leem. Klei is erg krachtig en daardoor kan het veel van het lichaam vergen. Raadpleeg een voedingsdeskundige of dierenarts.
Emmer 12lt
Alle ingrediënten van het mineralenbuffet heb ik apart in een emmer. Hiervoor gebruik ik een standaard emmer van 12 liter. Je kunt de emmers op de grond neerzetten in een autoband om te voorkomen dat ze omgegooid worden, of ophangen zoals ik heb gedaan, met een speciale emmerhouder. Het zijn sterke emmers die niet snel stuk gaan en makkelijk te reinigen zijn. De aanbevolen hoeveelheid per ingrediënt is gebaseerd op deze 12 liter emmer. Gebruik kortingscode Dolle2021.
Emmerhouder
Een gegalvaniseerde emmerhouder is ideaal en netjes om het mineralenbuffet voor je paard in aan te bieden. Ze gooien de emmers niet om en omdat de emmers vrij stug in de houder zitten, is het ook lastig om de emmer uit de houder te trekken. Met de muurbevestiging schroef je ze eenvoudig aan de muur en de ringhouder kun je er af halen. Geschikt voor standaard emmers van 12 liter. Gebruik kortingscode Dolle2021.
Webinar mineralenbuffet
De afgelopen jaren heeft het mineralenbuffet enorm aan populariteit gewonnen en dat is tof! Want hoe meer variatie en keuzevrijheid in het rantsoen van je paard, hoe beter. Toch is het belangrijk om te weten wát je doet en hóe je het doet als je een mineralenbuffet aanbiedt. In dit webinar vertel ik je alles over het mineralenbuffet voor paarden.
Esther van Oorspronk
Geplaatst op 16:06h, 02 juniBeste, nav jullie mooie tekst over een mineralen buffet voor het paard heb ik moeder aarde gekocht. Ik kan alleen nergens vinden in welke verhouding je het met water kan geven. Wat is jullie advies hierover? Alvast bedankt! m.vr.gr Esther van Oorspronk
Femke Dölle
Geplaatst op 16:56h, 02 juniHoi Esther, je kunt 10-30 gram aanhouden op een emmer van 12 lt. Voor pony’s ga je voor 10 gr en paarden iets meer. Je kunt ook met 10 gram beginnen om te kijken hoe het bevalt. Een eetlepel is ongeveer 10 gram. Groetjes Femke
A. Rorije
Geplaatst op 14:44h, 12 juliHallo, ik heb net de Diatomeeenaarde binnengekregen voor mijn mini pony, maar ik kan nergens terugvinden of ik het droog over haar balancer moet geven of nat?? En hoeveel dan, ze weegt nauwelijks 100kg.
Groetjes Annemieke
Femke Dölle
Geplaatst op 15:12h, 12 juliHoi Annemieke, liever niet droog voeren. Droog kan het wat irriteren op de luchtwegen en ogen. Ik geef het in een emmer met water zoals in het voorbeeld hierboven in mijn blog. Voor je pony kun je 10gram aanhouden, ongeveer 1 eetlepel. Dat kan in een standaard emmer van ca 12lt, halfvol of vol, dat maakt niet uit. Zo hebben ze keuzevrijheid. Als je het over de balancer brok gooit, kunnen ze niet naar behoefte kiezen. Succes! Groetjes Femke
Karin Verbeek
Geplaatst op 03:23h, 01 augustusHoi, doe je ook de groene leem in water oplossen en zo ja welke hoeveelheid gebruik je dan? Ik heb 2 tuigers en 2 Shetlanders bijelkaar lopen.
Alvast bedankt.
Gr Karin
Femke Dölle
Geplaatst op 14:09h, 26 augustusGroene leem is een sterk kruid, dus alleen gebruiken als je paarden gezond zijn. je kunt 1-3 eetlepels op een emmer water van 10-12lt aanhouden.
Katrina Bull
Geplaatst op 00:56h, 06 augustusDat is echt jammer Femke! Hopelijk wordt alles normaler, je bent echt een inspiratie voor veel mensen 😊 ik ga deze weekend mijn mineral-bar maken 😊 dankzij jou.
Femke Dölle
Geplaatst op 14:09h, 26 augustusSupertof! Heb je al een leuke foto?
Gerja
Geplaatst op 11:34h, 06 augustushoe lang blijft de inhoud van zo’n emmer goed? Hoe vaak verversen?
Femke Dölle
Geplaatst op 14:08h, 26 augustus24-72 uur Staat in de blog 🙂
Christel
Geplaatst op 09:35h, 22 novemberHoi, hoeveel appelazijn voeg je toe aan een emmer water?
Femke Dölle
Geplaatst op 18:31h, 28 novemberOp gevoel en smaak, net zoals in mijn salades 😉
T.M.
Geplaatst op 14:55h, 17 februariHoi, wat een ontzettend leuke blog. Ik heb de mogelijkheid om zoiets te creëren bij mijn kleinschalige pensionstal en wil graag de emmerhouders met jouw kortingscode bij Agradi willen bestellen. De code doet het helaas niet :-(. Klopt dat?
Femke Dölle
Geplaatst op 18:20h, 21 februariHoi T.M. Dat is gek, ik heb even gecheckt en de code DOLLE2021 zou wel moeten werken. Misschien nog een keer proberen?
Angelique
Geplaatst op 12:40h, 21 maartHi Femke! Misschien is de korting nu niet meer geldig? Bij mij werkt de code ook niet in elk geval.
Femke Dölle
Geplaatst op 19:03h, 21 maartHoi Angelique, ik neem aan dat je de code DOLLE2021 bedoelt? Ik heb vandaag net reactie van Agradi gehad dat hij nu écht weer moet werken 🙂 Groetjes Femke
eva tirstrup
Geplaatst op 10:37h, 07 aprilHello 🙂
Writing from Denmark.
Thank you for an inspiring blog <3
The cost of the ingredients here in Denmark are high.
Where do you buy yours?
Kind regards
Eva
Femke Dölle
Geplaatst op 11:38h, 15 aprilHi Eva, Nice to hear that you are inspired 🙂 I buy my ingredients with several wholesalers in Holland. Warm regards, Femke
Harriet Hordijk
Geplaatst op 12:37h, 28 aprilHoi Femke, onze drie paarden eten vaak zand. Heel lastig als je ze een tijdje in de bak wilt zetten. Daarom ga ik dit mineralen buffet uitproberen. Hoe vaak moet ik ze dit aanbieden en geef ik ze alle soorten of kan ik een paar uitkiezen. En welke kies ik dan? Likstenen heb ik al. Hoor je graag !
Femke Dölle
Geplaatst op 13:17h, 28 aprilHoi Harriet, wat vervelend dat ze zand eten. Het mineralenbuffet hoort naast ruwvoer en zout tot het basisrantsoen van een paard, zodat ze voldoende mineralen binnenkrijgen en daar naar behoefte uit kunnen kiezen. Het is niet de oplossing tegen zand eten, er even van uitgaande dat je wit of geel paddock zand bedoelt. Je kunt het buffet regelmatig vullen, bijvoorbeeld 3 a 4 keer in de week. maar is ook afhankelijk van hoeveel ze het nuttigen. Je kunt alle 5 ingredienten uit mijn mineralenbuffet aanbieden, die vind je hier https://femkedolle.nl/product/mini-mineralenbuffet/. Hoe meer keus, hoe beter. Groetjes Femke
Judith Paas
Geplaatst op 02:32h, 18 aprilHoi Femke,
Je schrijft dat je IJslands zeewier goed kunt combineren mét Keltisch zeezout….. bedoel je dan dat je deze twee samen in 1 emmer doet?
Of dat je beiden aanbiedt in het buffet?
Groetjes Judith.
Femke Dölle
Geplaatst op 06:47h, 18 aprilKlopt, je kunt deze twee met elkaar mengen, dan krijg je zgn brak zeewater 🙂