fbpx

Paddock paradise & schuilstallen

In een paddock paradise is de natuurlijke omgeving van een paard zo natuurgetrouw nagebootst. Er is een pad (track) rondom het weideperceel aangelegd, dat paarden motiveert om ‘rond te trekken’. Op de route vinden zij diverse obstakels en hindernissen zoals boomstammen, waterplassen, beschutting, maar ook eet- en drinkplaatsen. De track heeft verschillende ondergronden zoals zand, grind, beton en hout. In het wild loopt een paard zo’n 30-60 kilometer per dag op zoek naar voedsel. Door middel van de track in het paddock paradise wordt dit natuurlijke gedrag gestimuleerd en worden de paarden aangespoord tot bewegen. Als gevolg daarvan ondervinden de hoeven ‘natuurlijke slijtage’ en wordt de voedselinname gereguleerd en positief gestimuleerd. Neurotisch gedrag, stress en systemische ziekten zoals hoefbevangenheid behoren tot het verleden en blessures zullen zienderogen verminderen of voorgoed verdwijnen.

 

Geen ruimte voor paddock paradise

Een hardnekkig argument om geen paddock paradise aan te leggen, is de hoeveelheid ruimte die men denkt nodig te hebben hiervoor. Het gaat niet zozeer om de ruimte die ter beschikking staat, maar meer om hoe we die ruimte indelen en beheren. Paddock paradise is toe te passen op zowel kleine als grote percelen. Mijn equi habitat is slechts 1.600m2! Het enorme voordeel van een paddock paradise is het behoud van de bewegingsvrijheid en keuzevrijheid van het paard, terwijl weidegang beperkt kan worden aangeboden door de weide te sluiten of te openen. Een combinatie van beperking van weidegang en toch zoveel mogelijk bewegingsruimte is noodzakelijk om onze paarden gezond te houden.

<a href=”https://www.femkedolle.nl/wp-content/uploads/2015/04/schuilstallen.pdf”><img src=”https://www.femkedolle.nl/wp-content/uploads/2015/04/Brochure-schuilstallen-in-buitengebied-211×300.jpg” alt=”Brochure schuilstallen in buitengebied, schuilstallen, paddock paradise, gemeente schuilstallen” width=”211″ height=”300″ class=”size-medium wp-image-2350″ /></a> Download hier de brochure Schuilstallen in het buitengebied

Schuilstallen en gemeentes

Nederland heeft een grillig klimaat. De weersomstandigheden kunnen plotseling en voor lange tijd verslechteren. In de zomer tijdens warme, windstille dagen, kunnen paarden overlast hebben van muggen, horzels en dazen. Een schuilstal is dus geen overbodige luxe voor paarden in een paddock paradise of die dag en nacht buiten staan in een weide. Helaas zijn onze gemeentes niet altijd even happig op het plaatsen van een schuilstal middenin het landschap. Toch hoeft dit geen excuus te zijn om het maar helemaal niet te doen of je paarden binnen te houden. De Dierenbescherming heeft in samenwerking met nog een aantal instanties een handige brochure samengesteld die je helpt bij het aanvragen van een schuilstal, maar ook handige tips en je rechten als burger.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.

';