fbpx

Drinkwatersysteem

Drinkwatersysteem

Ons mini equi habitat willen we zo natuurlijk en duurzaam mogelijk inrichten en daar hoort ook het opvangen van regenwater bij.  Met de beperkte ruimte die we hebben (1.600m2), is het gelukt om voor de paarden een handig drinkwatersysteem gemaakt waardoor ze altijd beschikken over vers drinkwater.

We hebben een 1000lt IBC tank gekocht voor 25 euro via Marktplaats. Eerst de hogedrukreiniger erop en toen gevuld met regenwater. Daar heb ik EM micro-organismen in gedaan en minstens een week laten staan. Dit zorgt voor een extra goede natuurlijke reiniging. De watertank staat op een verhoging van drie kunststof pallets zodat de slangaansluiting hoger ligt dan de drinkton.

Als drinkbak gebruiken we een halve wijnton van eikenhout. Deze bevat geen weekmakers zoals een speciekuip. De ton heb ik ook met de hogedruk gereinigd en gevuld met water en EM micro-organismen. Vervolgens weer uitgespoeld en op z’n plek gezet. Op de bodem van de ton liggen EM-keramiek staafjes voor een zuiverend effect.

Op de rand van de ton bevindt zich een vlotter met slang die is aangesloten op de IBC tank. Wanneer het waterpeil zakt door het drinken daalt de vlotter en wordt er automatisch water bijgevuld. Hier is geen elektriciteit voor nodig. Als ik de drinkton wil schoonmaken dan draai ik de groene kraan dicht. De vlotter krijgt dan geen water meer.

De tank is volledig omkleed met hout wat we over hadden van de verbouwing. Niet alleen omdat de tank lelijk is, maar ook om de zon te weren. Zo vertragen of voorkomen we zelfs algengroei in de tank en blijft het water helder. Aan de bovenkant hebben we een deksel gemaakt zodat we de tank kunnen bijvullen in droge periodes. Als het nodig is kunnen we de constructie eenvoudig losmaken en de tank schoonmaken met de hogedrukreiniger.

De tank wordt gevuld met regenwater dat van het dak van de stal afkomt. Dit zijn sandwichpanelen en dus prima te gebruiken om regenwater van op te vangen. Asbest en rieten daken zijn af te raden. Wanneer de tank vol is gaat het overtollige water via de overloop eruit. De regenpijp hebben we niet aangesloten op het riool (want dat is natuurlijk zonde van het regenwater!) maar op de drainage van de bak, welke uitmond in de sloot.

2 Reactie's
 • René
  Geplaatst op 14:46h, 22 november Beantwoorden

  Goede dag,

  Uw watervoorziening installatie wekt mijn belangstelling, zeker met die vlotter in het houten vat.
  Nu is de vlotter op internet te vinden en eventueel te kopen. Maar helaas geen slang met aansluitingen op de IBC tank.
  Kunt u mij hierin adviseren.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 18:30h, 28 november Beantwoorden

   Hoi! Via de link in mijn blog vind je de vlotter inclusief slang. Een aansluiting op de ibc tank kun je vaak wel bij Welkoop, Karwei of andere doehetzelfzaak halen.

Geef een reactie

Chat openen
App mij!