fbpx

Regen drinkwatersysteem voor paarden

regen drinkwatersysteem voor paarden

Regen drinkwatersysteem voor paarden

Een regen drinkwatersysteem voor paarden is onmisbaar in de natuurlijke huisvesting van je paard. Ik wil mijn Browsing Paddock® zo natuurlijk en duurzaam mogelijk inrichten en daar hoort ook het opvangen van regenwater bij.  Met de beperkte ruimte die we hebben (1.600m2), is het gelukt om voor de paarden een handig regen drinkwatersysteem gemaakt waardoor ze altijd beschikken over vers drinkwater.

We hebben een 1000lt IBC tank gekocht voor 25 euro via Marktplaats. Eerst de hogedrukreiniger erop en toen gevuld met regenwater. Daar heb ik EM micro-organismen (bestel met kortingscode femke5) in gedaan en minstens een week laten staan. Dit zorgt voor een extra goede natuurlijke reiniging. De watertank staat op een verhoging van drie kunststof pallets zodat de slangaansluiting hoger ligt dan de drinkton.

Als drinkbak gebruiken we een halve wijnton van eikenhout. Deze bevat geen weekmakers zoals een speciekuip. De ton heb ik ook met de hogedruk gereinigd en gevuld met water en EM micro-organismen. Vervolgens weer uitgespoeld en op z’n plek gezet. Op de bodem van de ton liggen EM-keramiek staafjes (bestel met kortingscode femke5) voor een zuiverend effect.

Op de rand van de ton bevindt zich een vlotter met slang (bestel met kortingscode DOLLE5) die is aangesloten op de IBC tank. Wanneer het waterpeil zakt door het drinken daalt de vlotter en wordt er automatisch water bijgevuld. Hier is geen elektriciteit voor nodig. Als ik de drinkton wil schoonmaken dan draai ik de groene kraan dicht. De vlotter krijgt dan geen water meer.

De tank is volledig omkleed met hout wat we over hadden van de verbouwing. Niet alleen omdat de tank lelijk is, maar ook om de zon te weren. Zo vertragen of voorkomen we zelfs algengroei in de tank en blijft het water helder. Aan de bovenkant hebben we een deksel gemaakt zodat we de tank kunnen bijvullen in droge periodes. Als het nodig is kunnen we de constructie eenvoudig losmaken en de tank schoonmaken met de hogedrukreiniger.

De tank wordt gevuld met regenwater dat van het dak van de stal afkomt. Dit zijn sandwichpanelen en dus prima te gebruiken om regenwater van op te vangen. Asbest en rieten daken zijn af te raden. Wanneer de tank vol is gaat het overtollige water via de overloop eruit. De regenpijp hebben we niet aangesloten op het riool (want dat is natuurlijk zonde van het regenwater!) maar op de drainage van de bak, welke uitmond in de sloot.

Ga jij (binnenkort) aan de slag met een paddock paradise of wil je je huidige paarden paradijs upgraden naar een heuse Browsing Paddock®? Laten we samen sparren! Kijk hier maar eens.

28 Reactie's
 • René
  Geplaatst op 14:46h, 22 november Beantwoorden

  Goede dag,

  Uw watervoorziening installatie wekt mijn belangstelling, zeker met die vlotter in het houten vat.
  Nu is de vlotter op internet te vinden en eventueel te kopen. Maar helaas geen slang met aansluitingen op de IBC tank.
  Kunt u mij hierin adviseren.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 18:30h, 28 november Beantwoorden

   Hoi! Via de link in mijn blog vind je de vlotter inclusief slang. Een aansluiting op de ibc tank kun je vaak wel bij Welkoop, Karwei of andere doehetzelfzaak halen.

 • Taya Couvreur
  Geplaatst op 14:11h, 13 januari Beantwoorden

  Hey Femke, zo een keramiek staafjes, kan dat ook gebruikt worden in een automatische drinkbak ajb? Bedankt alvast 🙏

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 07:27h, 20 januari Beantwoorden

   Hoi Taya, persoonlijk zou ik dat niet doen. Automatische drinkbakjes geven paarden een onnatuurlijke houding omdat de hun tong en/of neus op de lepel moeten drukken en tegelijk water moeten opzuigen. Omdat het drinkbakje erg klein is, is er een kans dat ze de pijpjes opslurpen. Wanneer je ze los in een (bij voorkeur niet plastic) bak doet, is er minder risico. Ik heb ze als een ketting aan elkaar geregen met een jute touwtje. Makkelijk eruit te vissen en schoon te maken 🙂 Groetjes Femke

 • Isabelle van Beusichem
  Geplaatst op 12:11h, 02 juli Beantwoorden

  Hi Femke,

  Waarom heb je gekozen voor eikenhout in plaats van kastanjehout.

  Groetjes Isabelle

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 12:46h, 02 juli Beantwoorden

   Hi Isabelle, de eiken variant was gebruikt en kon ik dus weer recyclen. Het kastanje vat was nieuw en vind ik onnodig om nieuw te kopen als ik iets ouds kan hergebruiken. Beide duurzame houtsoorten. Groetjes Femke

 • stijn verbrugge
  Geplaatst op 17:27h, 09 augustus Beantwoorden

  hi Femke ,

  wat doe je in de winter , bevriest het vat en de ton niet ?

  groetjes Stijn

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 11:56h, 16 augustus Beantwoorden

   Hoi Stijn, het water in de grote ibc tank bevriest niet, maar in het wijnvat wel. Dus dan geef ik mijn paarden gewoon lauwwarm water uit de kraan. Groetjes en een glimlach Femke

 • Michelle Jansen
  Geplaatst op 15:38h, 11 augustus Beantwoorden

  Hoi Femke,

  Ik heb sinds kort een watervat waar ik regenwater opvang van het stalletje. Ik heb geen vlotter , maar vul het nu bij met een slang er aan, maar ik heb er geen druk op waardoor het een eeuwigheid duurt voordat de waterbak gevuld is. Nu staan de drinkbakken op een meter of 3 van het watervat af. Moet ik dan gebruik maken van een pomp of los ik dit op door wel een vlottersysteem te gebruiken?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 11:58h, 16 augustus Beantwoorden

   Een vlotter heeft geen druk, maar druppelt water in de ton als het waterpeil zakt (omdat de paarden drinken). Mijn ton is altijd vol tot de rand. Je zou dus inderdaad een vlotter kunnen proberen. Groetjes en een glimlach Femke

 • Hans Korse
  Geplaatst op 16:12h, 05 september Beantwoorden

  Femke,
  In mijn wijnvat komen veel muggen larven.
  Wat is daar aan te doen?
  Heb jij tips?
  Groet
  Hans

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 15:55h, 13 september Beantwoorden

   Hoi Hans, heb je al mijn tips uit de blog toegepast en staat hij in de schaduw? Goed schoonmaken/weken met EM en in de schaduw zetten. Ook even goed opletten of hij niet op een plek staat waar veel muggen zijn. Daarnaast is het belangrijk om te determineren welke diertjes het zijn. Sommige diertjes komen alleen voor in schoon water 😉 Groetjes en een glimlach, Femke

 • Lianna bogema
  Geplaatst op 09:15h, 11 september Beantwoorden

  Hoi femke,
  Hier staat ook een ibc vat waar we het regenwater van het dak van de stal in opvangen. Het water wordt echter wel snel groen hier en er komt ook best veel rommel (blad, mos e.d.) in het vat terecht. Heb je nog handige tips om dit te voorkomen?

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 15:51h, 13 september Beantwoorden

   Hoi Lianne, zorg dat hij in de schaduw staat of afgeschermd is van zonlicht. En natuurlijk is het handig om de dakgoten regelmatig schoon te maken en een filter in de dakgoot te doen om rommel tegen te houden. Groetjes en een glimlach Femke

 • Faye
  Geplaatst op 19:31h, 18 december Beantwoorden

  Hai Femke een goede tip die ik tegenkwam om bovenstaande te voorkomen is aan de uitloop van de regenpijp een stuk panty te bevestigen. Deze filtert als het ware.
  Wel zo nu en dan de panty schoonmaken of vervangen, dat voorkomt een verstopping. 🙂 Gr faye

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 15:20h, 20 december Beantwoorden

   Hoi Faye, die tip kende ik ook inderdaad, dankjewel! Ik gebruik zelf speciale netjes voor in de dakgoot. Groetjes Femke

 • Liana De Wacker
  Geplaatst op 18:55h, 28 februari Beantwoorden

  Dag Femke,

  Ik heb nu ook EM kralen besteld. maar laat je deze er los in? Bij mij zijn ze los op de bodem. Zouden de paarden deze durven opeten? Zo ja, is het dan schadelijk voor hun.
  Groetjes Liana

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 20:01h, 28 februari Beantwoorden

   Je kunt ze als een ketting aan een touwtje rijgen. Hier komt de bodem nooit in zicht omdat ik er een vlotter in heb hangen die bijvult als het water zakt.

 • Brigitte Vrij
  Geplaatst op 19:47h, 06 april Beantwoorden

  Hi Femke, ik heb voor mijn paddock paradijs een kastanje vat gekocht dat wel met lijnolie is bewerkt. Is de lijnolie niet giftig voor paarden ? Ik heb het vat goed omgespoeld maar het is nog wat olieachtig. Wat zou je aanbevelen ? Hogedruk reiniger ? Of een weekje weken met water ? Fijne dag, Brigitte

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 21:01h, 06 april Beantwoorden

   Hoi Brigitte, ik zou de hogedruk er op zetten en een week met water en EM laten staan. En dat herhalen totdat hij niet meer olie achtig is. Succes! Groetjes Femke

 • Barbara C
  Geplaatst op 10:10h, 03 augustus Beantwoorden

  Dag Femke,

  Bedankt voor het delen van al jouw kennis en ervaringen!
  Ik lees dat je jouw wijnvat tweedehands hebt gekocht. Heeft er (rode) wijn in dat wijnvat gezeten?
  Zo niet, denk je dat dit kwaad kan en gaan de paarden hier überhaupt van drinken?
  Zo ja, hoe heb je de geur en kleur er uit gekregen?

  Alvast bedankt!

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 10:25h, 03 augustus Beantwoorden

   Dankjewel Barabara! Het staat in de blog 🙂 Er heeft wijn ingezeten en met EM en hogedruk heb ik het wijnvat schoongemaakt. Groetjes Femke

 • Tine
  Geplaatst op 21:44h, 15 augustus Beantwoorden

  Hoi,
  Bedankt voor de leuke info over het wijnvat! Wij gebruiken momenteel nog een speciekuip en hier komt nogal snel groene aanslag in, is dat in een wijnvat ook? Alvast bedank voor je antwoord!

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 08:49h, 22 augustus Beantwoorden

   Nee in een wijnvat komt veel minder aanslag, zeker als je het op de manier doet zoals in mijn blog.

 • Denise
  Geplaatst op 09:00h, 16 augustus Beantwoorden

  Dag Femke, zo blij met jouw bezoek hier en alle tips die je hebt gegeven. Je geeft aan de ibc tank met regenwater te vullen EM erin en minimaal week laten staan. Hoeveel EM doe je er dan in en is dat na een week drinkwater voor de paarden of spoel je het dan nog uit voordat de paarden het krijgen.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 08:51h, 22 augustus Beantwoorden

   Hi Denise, op de multitask staat hoeveel je per liter er moet in doen. Ik laat het een week staan en spoel daarna het vat nog uit om vervolgens opnieuw te vullen met schoon water. Het EM water wat er een week in heeft gezeten kun je over je planten of weide gooien.

 • Miriam Kierkels-stoop
  Geplaatst op 11:21h, 28 februari Beantwoorden

  Hoi Femke, ik ben met jouw cursus bezig 😉 misschien komt het nog aan bod. Ik wil ook graag houten vaten gaan kopen, dus bedankt voor de tips, want nu drinken ze uit speciekuipen. Zitten er geen weekmakers in een IBC container? Wij slaan ook regenwater op in deze containers.

  • Femke Dölle
   Geplaatst op 10:43h, 26 maart Beantwoorden

   Hoi Miriam, in deze ibc tank zitten geen weekmakers. Kies altijd voor een ibc container die gebruikt is voor de voedselindustrie en maak hem goed schoon. Groetjes Femke

Geef een reactie

';