fbpx

De tien geboden van het paard

de tien geboden van het paard

De tien geboden van het paard

Ooit bedacht Keurmerk Paard en Welzijn de tien geboden voor het paard. Richtlijnen waar wij als paardeneigenaar en -houder op zijn minst aan zouden moeten voldoen om goed voor een paard te zorgen. Inmiddels circuleren er diverse varianten van deze tien geboden op internet. Want door de inhoud van deze tien geboden werden de tongen van menig paardeneignaar flinkt losgemaakt. De invulling kon breed geintrepreerd worden maar als paardenliefhebber kan ik mij absoluut niet vinden in minimaal 4 uur vrije beweging per dag. Vanuit mijn holistische visie streef ik naar een veilige en comfortabele mensenwereld voor het paard, die aansluit bij zijn natuur. Het is onze verantwoordelijkheid om het paard in al zijn basisbehoeftes te voorzien. Ik inspireer en stimuleer paardeneigenaren om net dat stapje extra te zetten voor hun paard. Daarom heb ik – in samenwerking met grafisch vormgeefster Tante Pee – de tien geboden in een nieuw jasje gestoken met daarbij een korte toelichting.

 

1. Onbeperkt gezond ruwvoer

Het paard eet gedurende zo’n 17 uren per dag kleine beetjes ruwvoer, zoals hooi, paardengras (lang, stengelig, vezelrijk), bomen, struiken, kruiden en gerstestro. Alleen vezelrijk hooi met maximaal 10% suiker wat niet verpakt is in folie is geschikt voor paarden. Je kunt de voedingswaarden onderzoeken door een ruwvoer analyse te laten maken. De spijsvertering van het paard kan niet langer dan 2-4 uren zonder voedsel vanwege de continue aanmaak van (zuur) gal.

 

2. Gezonde voeding

Muesli en krachtvoer met toegevoegde suikers en veel zetmeel is niet geschikt voor paarden. Een vitamine- en mineralenkorrel – ook wel balancer brok genoemd – welke laag in zetmeel en suiker is, is een gezonde aanvulling op het ruwvoer. Onthoudt dat een gezond paarden lichaam doorgaans bijna alle vitamines zelf kan aanmaken. In de natuur halen ze de juiste voedingsstoffen en mineralen uit planten. Pluk voor je paard regelmatig eetbare kruiden, takken en grassen. Niet alleen lekker en gezond, maar ook nog eens een stuk goedkoper dan allerlei supplementen. Daarnaast kun je je paard ook keuzevrijheid geven met een zoutstenen- en mineralenbuffet.

 

3. Vers drinkwater

Paarden moeten altijd directe toegang hebben tot schoon en vers drinkwater. Leidingwater is een veilige keuze en altijd schoon. Daarnaast kun je ook regenwater opvangen van een (schoon) dak. Regenwater van rieten daken of asbest daken wordt sterk afgeraden. Pas op met grondwater, slootwater en andere oppervlakte water. Het risico op vervuiling door bijvoorbeeld ijzer en alg ligt een stuk hoger. Laat dit water altijd testen. Controleer de watervoorziening extra vaak met hoge of juist erg lage temperaturen.

 

4. Schuilen

Een open stal, grote bomen of een afdakje zijn prima schuilplekken voor je paard. Hier kan hij schuilen tegen de zon en warmte en zich ook beschermen tegen wind, regen en hagel. Zorg dat hij vanuit de schuilplek nog steeds zicht heeft op zijn leefomgeving. Een gesloten plek voelt voor een paard niet veilig omdat hij eventueel gevaar niet ziet aankomen. Bied je paard daarnaast ook diverse (open) rustplekken aan waar hij zacht en droog kan liggen bijvoorbeeld een bed van zand, stro of vlas.

 

5. Veiligheid en rust

Goede huisvesting betekent onder andere comfortabel en veilig kunnen rusten, paarden die zich op hun gemak voelen en zo min mogelijk stress hebben. Een stabiele kudde biedt veiligheid en rust, maar ook voldoende ruimte is belangrijk. Zorg dat de paarden die bij elkaar staan met elkaar overweg kunnen en dat ze ruimte hebben om zich terug te trekken en conflicten uit de weg kunnen gaan. Diverse rust- en voerplekken op ruime afstand zijn een must. Maar ook veiligheid en rust op en rondom het erf of tijdens de training zijn voor het paard ontzettend belangrijk dus niet alleen in zijn leefomgeving maar ook daar buiten.

Tien basisbehoeften van het paard

Gratis download

Met zorg hebben we deze kaart samengesteld en hopen jou hiermee te inspireren om net dat stapje extra voor je paard te zetten. Download hier de kaart met de tien geboden voor het paard in een hoge resolutie.

6. Sociaal contact

Het paard is een kuddedier en dat betekent dat hij niet zonder andere paarden kan leven. Hij voelt zich dan eenzaam en onveilig en zal hier enorme (inwendige) stress van ervaren. Hij kan hierdoor ernstig ziek worden en gedragsproblemen ontwikkelen. Zorg dat je paard met minimaal één ander paard samen staat zodat ze met elkaar kunnen spelen, eten, rusten en kriebelen. Paarden die van elkaar gescheiden zijn door bijvoorbeeld een stroomdraadje, hek of stalwand hebben te weinig sociaal contact. Zorg dat de paarden die samen staan op de juiste manier aan elkaar worden geïntroduceerd en dat ze qua karakter en individuele behoeftes (zoals voeding) bij elkaar passen.

 

7. 24/7 bewegingsvrijheid

Van nature is een paard een steppedier. Onze gedomesticeerde paarden zijn dit nog steeds en hebben daarom behoefte aan bewegingsvrijheid. Niet voor een paar uur maar de hele dag door. Paarden hebben geen dag en nachtritme zoals mensen en zijn veel langer aan het eten. Al lopend speuren ze naar voedsel (hapje-stapje-hapje-stapje) en blijven het spijsverteringssysteem, lymfesysteem en parasympatisch systeem actief. Bewegingsvrijheid is dus nodig om gezond te blijven.

 

8. Paardvriendelijke training

Het is een subjectief begrip maar voor mij betekent paardvriendelijk trainen dat er geen dwang en angst gebruikt wordt en dat er wordt gekeken naar het individuele karakter van je paard. Hij mag zijn mening geven tijdens jullie communicatie. Een PAARDnerschap is tweeledig. Dat betekent dat respect en vertrouwen van beide kanten komt. Als mens ben je ook verantwoordelijk om je paard in zijn basisbehoeftes te voorzien tijdens jullie training/samenwerking. Luister naar je paard als hij weerstand of niet-gewenst gedrag laat zien, doe dingen die hij ook leuk vindt en respecteer zijn grenzen. Jezelf blijven scholen is voor mij als paardeneigenaar en partner van mijn paard een must.

 

9. Verzorging

Door onze (natuurlijke) manier van paarden houden en trainen met paarden, krijgen ze ook gebreken. Het is onze plicht als eigenaar en verzorger om het paard regelmatig te verzorgen zoals het bekappen van de hoeven, minimaal één keer per jaar naar de tandarts, met enige regelmaat een behandeling door een therapeut of behandelaar en directe medische zorg als het paard ziek is. Bezuinig nooit op de zorg en het welzijn van je paard.

 

10. Tot de dood ons scheidt

Je paard is geen fiets. Hij leeft en heeft een eigen gevoels- en belevingswereld. Slechte zorg en training, verhuizen en nieuwe eigenaren zijn stressvol voor je paard. Het is een kuddedier die de rest van zijn leven bij zijn familie en vrienden wil blijven. Maak een weloverwogen keuze voor de aanschaf van een paard. Kun je hem in al zijn basisbehoeftes voorzien, ook op lange termijn? Besef dat een paard gemiddeld net zoveel kost als een kind van zijn 0 – 21 levensjaar. Denk dus ook na over een plan B als je persoonlijke situatie toch een keer verandert. Heb je bijvoorbeeld een spaarpotje achter de hand voor noodsituaties? Is het fair tegenover een paard om jou tijdelijk een plezier te doen om vervolgens jou weer te moeten verlaten? En wat gebeurt er met je paard als jij er niet meer bent? Een paard is er altijd voor jou, wees er ook altijd voor hem, tot de dood jullie scheidt.

3 F’s – Fourage, Friends & Freedom

De tien geboden zijn gebaseerd op de drie basisbehoeften van het paard namelijk forage (voeding), friends (vrienden) en freedom (vrijheid). De dames van ‘Amazones met een missie’ hebben hier een aantal interessante podcasts over gemaakt.

Geen reactie's

Geef een reactie